2014-05-05

Train Station The Hoppy Bunny

En liten paus i Flandern-reseberättelsen, kanske?

Knivsta-bryggeriet Train Station Brewery kör på med sin grafiska profil: Metallskimrande etiketter, 1800-talsinspierade typsnitt (Egyptienne!), ånglok och dessutom en påskhare på dåligt humör. Påskölet från dem heter The Hoppy Bunny, amerikansk pale ale stilen och 4,6 % alkoholhalten.

Färgen är guld-bärnsten (15 EBC). Det två fingrar höga skummet är vitt och sjunker efter ett tag ner till ett tunt lock, det lämnar en del rester på glaset efter sig.

Doften är medelsöt och fullproppad med nya världens humle: Exotisk frukt, tallbarr, nyhuggen ved. Aningar av gummisnoddar, gräddkola och en mjuk beska.

Smaken startar beskt och rätt salt. Lite exotisk frukt och aningar av tallskog, eneträ och svart gummi. Lätt kropp. Eftersmaken utvecklar sig till en vass beska, aningar av smörjfett och apelsingodis. Sötman är genomgående låg. Den sträva kemiska beskan håller sig kvar länge i munnen.

Kolsyran är medelstark, de många små bubblorna är kortlivade. Vätskan är något mjuk och ändå ganska tunn.

Jag kommer att tänka på annan öl när jag dricker den här. Sånt där som relativt oerfarna hembryggare ställer fram med ord som ”Jag bryggde en ganska lätt ale, och så hällde jag i all humle jag hade liggande i frysen". Jo, väldigt mycket så.

Och så undrar jag var den här är brygd. Läser jag på etiketten får jag intrycket att det är en Knivsta-produkt, men har de verkligen utrustning och händer nog att brygga de mängder som behövs för ett påskölssläpp? Eller, som datummärkningen tydligt indikerar, är den brygd hos Slottskällan?

Betyg: 2,54. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment påsken 2014 (lagerstatus). Pris: för 330 ml. Bäst före: 281114.

4 kommentarer:

 1. Jag upplevde den som rätt obalanserad! Lite för vass beska!
  De andra ölen jag smakat därifrån har varit bättre!

  SvaraRadera
 2. Detta är ingen påsköl. Den råkar bara lanseras före påsk och heta Bunny.
  Mycket beska men mindre kropp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det duger uppenbarligen för Systembolaget.

   Radera
 3. Sven-David Svensson7 maj 2014 kl. 08:38

  Jag drack den på Gloria Brewclubs Påsköls provning. Den var matöl till påskmaten efter provningen. Den fungerade bra tillsammans med sill och gravad lax.

  SvaraRadera