2014-05-02

Flandern 5 - Brygge rundtur och mat

En timme tillbringades nu i minibussen där passagerarna delade med sig av de öl de köpt på resan med hjälp av de plastmuggar som Boelens frikostigt gett oss.

Så det gick rätt fort att komma fram till Brugge (flamländskt uttal [Bry'sch ]) där vi började med att kasta in väskorna på Ibis Brugge Centrum, det enklaste hotellet på resan. Och det som jag gillade minst: Konstigt planerat badrum, lyhört både inåt och utåt, dålig ventilation och röklukt i alla rum.

Litet plus för den karta som fanns på rummet och som listade en öl från varje provins i landet och som fanns att köpa i baren.

Samling i lobbyn, där vi fick varsin tjock mapp med information om Brugge. Stadsguiden Ingrid tog nu med oss på en historisk promenad i den medeltida stadskärnan som innefattade såväl änkegårdar, kyrkoruiner som historiska bryggerier. Trevligt, intressant och lite varmt.

Eftersom jag ofta är sist blir det många ryggar på mina bilder.
Merch!
Rundturens mål var den sista schemalagda aktiviteten för dagen: Restaurangen De Vlaamsche Pot där vi skulle få prov på traditionell flamländsk matlagning. Det gick till så att ett antal för/varm/efterrätter vartefter dukades fram på de små borden och så fick man ta av det man önskade.

Till detta serverades två öl, ”ett ljust och ett mörkt” som visade sig vara Tripel Karmeliet respektive den tunga (och lokala) Straffe Hendrik Quadrupel (skissbetyg 3,75). 

Jag plockade åt mig den inlagda sillen till förrätt (identisk med den svenska), långkokt kaningryta till huvudrätt och chokladmousse till dessert. Inte för att jag var pigg innan, och…

Det fanns underhållning på denna lilla krog (den var inte så liten, hela huset var krog och hade plats för över 200 ätande): En japansk reseledare kom instormande och förklarade att busslasten var en halvtimme sen. Men det gick väl bra? Ja, svarade kyparen, om ni kommer in nu. Men nej, förklarade reseledaren, resenärerna hade blivit lovade 20 minuter att klä om på. ”Då blir det ingen mat, jag har ett sällskap till som kommer. Adjö!”. Detta accepterades inte och så följde ytterligare 10 minuters skrikande i telefon mellan reseledaren, kyparen och någon tredje eller fjärde part.

Till slut kom busslasten inrusande, flera av dem tydligt andfådda.

Men vi hade ätit upp, fått en tjock kokbok med restaurangens rätter och ytterligare en om att laga mat med belgisk öl och drog oss nu vidare. Skrubbe hade som vanligt stenkoll på läget och vi skulle nu vidare till krogen, vi skulle bara gena genom ett parkeringshus så kom vi dit.

Krogen var alltså Café 't Brugs Beertje, som tydligen hade stans intressantaste öllista.


Tyvärr var det knökfullt, så vi övergick till plan B: Café Rose Red, som låg ytterligare några kvarter bort.

Stället hade som kännetäcken ett stort antal röda plastrosor hängandes från taket, och en hel del sur och icke-sur öl.


Jag kände mig rätt sliten, så jag beställde bara 11 cl av Timmermans Lambic, tappad ur bag-in-box. Behagligt och uppfriskande! Men sedan fick det räcka, och som vanligt var jag först att lämna ett sällskap för kvällen.

Dock hade mitt i vanliga fall goda lokalsinne svikit mig, så jag gick två kvarter åt fel håll innan jag tog fram kartan ur fickan (nej, Telenor hade fortfarande inte fått ordning på sina abonnemang i utlandet så jag kunde inte kolla kartan där som jag normalt gjort). Men Brugge är en turistort av rang, så det fanns också bra kartor vid vart och vartannat gathörn.Även baren på ett **-hotell har koll på rätt glas i Belgien!
Natten blev mycket orolig med inslag av illamående. Jag ska verkligen aldrig, aldrig mer flyga tidigt på morgonen.

Disclaimer: Hela resan bekostades genom ett samarbete mellan Visit Flanders, Visit Brussels, Visit Brugge och Stad Leuven Tourism. Min motprestation är att skriva om resan och ge dem statistik kring inläggen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar