2014-05-29

Mikkeller K:rlek vår/sommar 2014

Bild: Brill & Co.
Dags för version 5 av Mikkellers APA-serie K:rlek, den som heter K:rlek vår/sommar 2014. Alkoholhalten är måttliga 4,6 %, råvarorna är följande:

Malt: Pale, pilsener, munich, caramunich
Humle: Simcoe, Centennial, Columbus, Amarillo, Citra

Den är framtagen som en hyllning till god öl och den växande ölkulturen tillsammans med svenske distributören Brill & Co. Den förtjusande etiketten är ritad av Sara Nilsson. Bryggeriet är De Proef.

Färgen är guld (7 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och kompakt, det sjunker sakta ner och lämnar tjocka rester efter sig på glaset.

Doften är humlig och frisk. Massor av amerikanska humletoner: Citrusfrukt, bananskal, omogna exotiska frukter och torr malt. En småvass sötma finns i bakgrunden, liksom en ton av gummi. Massor av humle i den här…

Beska finns det även i smaken, rätt mycket för en APA. Citrusfrukter, mestadels lime och pomerans. Lite tallskog och gummisnoddar. Mjuk sötma i bakgrunden. Medelstor kropp. Eftersmaken frisk med apelsinskal, lite kakor/kex och en långsamt växande ren beska. Slutet är bittersött med lemon-lime-toner.

Kolsyran är rätt kraftig och frisk, de många små bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En balanserad frisk och uppfriskande APA, som närmar sig den nu populära stilen Session IPA. Kommer att bli perfekt för varma sommarkvällar. Tur att jag köpte en hel låda.

Betyg: 3,96. Tillgänglighet: Systembolaget tillfälliga sortiment maj 2014. Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 12/09/15.

4 kommentarer:

 1. Köper du verkligen en hel låda av en öl som du aldrig har testat förut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Jag har tidigare druckit en flaska på krogen (och haft den på en bildprovning).

   Radera
 2. Hejsan! Skulle vilja se en åsikt från ditt håll om alla de blandningar som Monks säljer via Systembolaget. Jag har i många år försökt köpa allt nytt som lanseras, men i det här fallet börjar jag bli tveksam. Är det öl eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om frågan ”är det öl” ska tolkas som ”är det öl enligt lagens mening” där det ska vara en jäst alkoholdryck där det mesta av det jäsbara ska vara mältat spannmål, så är det väl det.

   Huruvida de är goda eller inte vet jag inte, jag har inte köpt någon av dem. Att de skulle vara prisvärda är jag dock tveksam till.

   Radera