2014-05-24

S:t Eriks Organic Ale

Här har vi ytterligare en öl som legat länge i kylen: S:t Eriks Organic Ale från S:t Eriks Bryggeri. Det är en ESB/Special Bitter på 4,7 %, brygd med ekologisk Pale Ale, Caramünich, Carapils samt Carafa-malt och humlad med East Kent Golding.

Färgen är djupt brun-röd (50 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka luftiga skummet försvinner iväg fort och lämnar ett beige lock efter sig. Inga rester på glaset.

Doften är mjuk och maltig med lika delar sötma och beska i bakgrunden. Rostade toner av mörkt rågbröd och mörk sirap.

Smaken är mycket maltig, men utan att bli överdrivet söt. Rostade toner av mörkt matbröd och torkad frukt. Medelstor kropp. Eftersmaken är mjuk med karamelliserad malt och torkad frukt (katrinplommon). Avslutningen är ren med knäck och tamarinder.

Kolsyran är mild-medium med små långlivade bubblor. Vätskan är medelmjuk.

En modern ren tolkning av ESB som drar åt engelsk brown ale-hållet. Gott.

Betyg: 3,59. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2014. Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: 2014-11-23. 

3 kommentarer:

 1. Jag gillade också denna. Provade deras samarbete med Thornbridge på mässan i Göteborg, English IPA. Den var ritkigt god då, nytappad vad jag förstod. Blir kul att prova den på släppet som kommer i veckan. Jag tycker S:t Eriks är som bäst när de gör stiltypisk brittisk ale.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller med. Vilket är lite ironiskt eftersom Jessica när hon var hembryggare var en av de första som började med totalt amerikanskt humlefokuserade öl.

   Radera
 2. Sven-Dsvid Svensson24 maj 2014 kl. 21:37

  Denna öl har jag provat. Väldigt god Ytterligare en bra öl fråm S:t Eriks Bryggeri

  SvaraRadera