2014-05-25

Brygghuset Finn Brown Ale

Aaah, nu är det säsong för att sitta på balkongen och recensera öl. Skönt!

Först ut för i år (tror jag) blir den en av de två öl jag köpte från Brygghuset Finn i Landskrona via det lokala sortimentet i våras: Brown Ale. Det är som namnet indikerar en engelsk brown ale på 4,9 %.

Ett litet bonus-poäng för designen som är lika sparsmakad som snygg, samtidigt som den känns förankrad i något slags öltradition.

Färgen är varmt brun (60 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och beige. Det sjunker rätt långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Doften är humlebesk med en del blommig humle. Lite av den där syrligheten som mörk malt kan ge. Rostad malt för tankarna åt pumpernickel och knäck. Träd-sav och ljus sirap i bakgrunden.

Smaken är maltig med rostade bruna toner; sötman är tillbakahållen. Beskan, som startade mycket rent, övergår till en underlig kemisk syrlighet som ändå funkar. Medelstor kropp. Eftersmaken är maltig och relativt besk med pumpernickel, trädsav, farinsocker och lätt alkohol. Avslutningen är kryddig med viss beska.

Kolsyran är medelstor, många medelstora friska bubblor. Vätskan är lätt utan att bli vattnig.

Ni som följt mig under en tid vet jag att ofta har svårt för just engelsk brown ale: Jag tycker ofta att de blir antingen dammiga eller kemiska. Den här ligger i den senare kategorin, men inte så att det stör och de som gillar stilen mer än vad jag gör kommer säkert att uppskatta denna öl. Dessutom verkar Brygghuset Finn ha koll på vad de gör, inga infektioner eller fel i sikte.

Betyg: 3,13. Tillgänglighet: Systembolagets lokala varor. Pris: 22:70 för 330 ml. Bäst före: 01-08-2014.

2 kommentarer:

  1. Sven-David Svensson25 maj 2014 kl. 18:51

    Denna Brown Ale har jag provat. Den var med på en provning av Sånska hantverksöl med Glorias/Svenska Ölfrämjandet,Den var bra.Ölen fick 4,5 i betyg av mig. Ett säkert återköp

    SvaraRadera
  2. Sven-David Svensson26 maj 2014 kl. 10:06

    Även jag är svag för Brown Ale i engelsk stil. Det är inte så många mikrobygggerier som brygger öl i denna stil. Lundabryggeriet brygger Björnen Sover som är i samma stil. Dock är den humlad med en del amerkansk humle. Har du provat den?

    SvaraRadera