2014-05-27

Brygghuset Finn American Pale Ale

Andra ölen jag beställde från Landskronabryggeriet Brygghuset Finn var deras American Pale Ale, en APA på 5,2%.

Den här ölen hade jag faktiskt med på en De Klomp-provning för några veckor sedan, och då fick den 3,5 i skissbetyg. Jag noterade bra beska, citrusfrukter och lättdruckenhet. Så hur är den på flaska?

Färgen är bärnsten (14 EBC), vätskan nästan klar. Det finns en del partiklar som flyter omkring i ölet, och gott om fällning på flaskans botten. Lågt vitt skum som sjunker ner utan att lämna mycket rester efter sig.

Doften är fenolisk med toner av mjukplast, vaxkritor och kryddor. Lite humlebeska och karamellmalt.

Smaken startar relativt rent med bruna maltsorter och en dämpad ren beska. Sedan havererar det och smakerna övergår i allt mer jästiga fenoliska smaker samt värmande alkohol och kokta grönsaker. Medel till lätt kropp. Eftersmaken har en del höga alkoholer, tydlig smak av grönsaker/kål och en något jordig beska. Slutet är ganska sött.

Vätskan är lätt, de få medelstora bubblorna friska.

Jag gissar att något oönskat hänt med den här ölen efter att den buteljerats. Fast det är inte illa nog för att orka gå tillbaka med flaskan.

Betyg: 2,55. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment. Pris: 21:20 för 330 ml. Bäst före: 09-09-2014.

1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson28 maj 2014 kl. 21:58

    Detta ör den andra ölen från Brygghuset Finn. jag har provat den. Den känns ltie slatstruken och håller inte samma höga kvalité som deras Brown Ale.

    SvaraRadera