2014-05-20

Dugges Bärliner

Berliner Weisse var under 1800-talet Berlins populäraste ölstil, för att under 1900-talet i stort sett försvinna.

I korthet är det en svag (2-3 %) veteöl som jästs med jäst och efterjästs med laktobaciller. Resultatet blev en lätt och samtidigt mycket syrligt frisk öl. Många dricker den med tillsats av söt fruktsirap, ofta med smak av hallon eller Myskmadra. 

Som så många andra nästandöda stilar så har den återuppväckts av amerikanska småbryggerier, då ofta med en lite högre alkoholhalt.

Att något svenskt bryggeri skulle ta upp tråden var väl inte helt otippat, men jag hade nog inte gissat att det var Dugges som skulle få in en variant på Systembolaget… Men nu har de det, Bärliner har haft hallon med under hela jäsningen och är på 3,6 %.

Vilket borde göra den till en av de svagaste alkoholhaltiga ölen på Systembolaget någonsin när den kommer dit i juni. 

Färgen är guld-röd (20 EBC), vätskan är nästan klar. Det låga rosa skummet sjunker snabbt ner och lämnar en del rester på glaset.

Doften är söt-syrlig. Jästa hallon, mineraler och fruktyoghurt.

Smaken är söt och lätt syrlig. Röda frukter, söta exotiska frukter. Lätt kropp. Eftersmaken är växande söt med lite konstgjorda hallon. Avslutningen är måttligt syrlig.

Kolsyran är frisk med massor av mycket små, nästan skummande, bubblor. Vätskan är lätt och sträv.

Något för söt och enkel för att jag ska bli riktigt nöjd. Men kall kommer den nog att vara en utmärkt törstsläckare varma sommardagar.

Hallonen påminner mycket om den essens mina föräldrar köpte från Saturnus när jag var liten i början av åttiotalet och gjorde saft av. Det var nämligen så att sötningsmedlet sackarin var förbjudet i livsmedel på den tiden, men ett undantag fanns där diabetesföreningar fick sälja sötningsmedlet till sina medlemmar. Tillsammans med den handfull olika essenser i små flaskor som man kunde köpa gick det att göra egen sockerfri saft, som lite påminde om Fun Light.

Senare tillägg: Jag har fått ett påpekande från bryggaren Magnus Engström att recensionen går att missförstå, så jag förtydligar: Ölen är enbart smaksatt med riktiga hallon. Min fundering kring barndomens dryck var en ren association till den speciella hallonsmaken.

Betyg: 3. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter från 1 juni 2014. Pris: 24:70 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2016-06-07

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar