2014-05-24

Beer & Burger No. 2 India Pale Ale

Det finns ett hotell i Linköping som genom åren haft ett antal inriktningar, namn och restaurangkoncept. När jag flyttade hit i mitten av nittiotalet kallades det Brask och hade då Sveriges ledande whiskybar med bra priser och egen import av hela fat.

Men det var länge sedan, nu heter det First Hotel och har restaurangen Hotellet Bar & Grill, som i veckorna serverar stekt kött och i helgerna har konceptet Beer & Burger med hamburgare i den övre prisklassen.

Jag har ätit där ett par gånger under senaste halvåret, men tycker att resultatet inte når upp till ambitionerna eller priserna (prisexempel: Chiliburgaren The Firehouse 120:00, för enbart hamburgaren, en korg pommes kostar ytterligare 35:00).

Nu har de utvecklat konceptet ett steg till med tre egna öl (som också säljs på Systembolaget i närheten): Beer & Burger No. 1 American Pale Ale, Beer & Burger No. 2 India Pale Ale och Beer & Burger No. 3 Draft Beer (en amerikansk lager). De är alla tre bryggda av Motala Brygghus.

Jag köpte i förra veckan en flaska av IPAn, en amerikansk sådan på 6,3 %.

Färgen är mörkt guld (25 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet sjunker undan snabbt utan att lämna några rester på glaset.

Doften av smör/smörkola/diacetyl fyller upp rummet när jag slår upp ölen. Någon slags syrlighet och en tung sötma.

Även smaken är extremt smörig och något besk. Syrliga jästiga toner i bakgrunden. Medelstor kropp. Eftersmaken är kemisk med diacetyl och rengöringsmedel. Avslutningen är sträv.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna vassa och kortlivade. Vätskan är lätt, men samtididgt lite kladdig.

En märklig, kanske infekterad, öl. Ungefär vad jag hade väntat när jag insåg varifrån den kom. Den här kommer jag att reklamera till Systembolaget.

Betyg: 1,54. Tillgänglighet: Systembolagets lokala varor. Pris: 21:00 för 330 ml. Bäst före: SEP/OKT 14.

8 kommentarer:

 1. Var fel på min flaska också

  SvaraRadera
 2. Testa två därifrån jag med, bägge infekterade. Vad fan håller dom på med i Motala egentligen :(

  SvaraRadera
 3. Det är tråkigt att en del bryggare har filosofin - hellre ofta än bra.

  SvaraRadera
 4. Vi har köpt American Pale Ale, Beer & Burger, 5,4 %. Första flaskan smakade surt och konstigt...som lätt avslagen gammal lättöl. Kort skum som strax försvann. Vi öppnade en till för att "dubbelkolla". Något bättre, något mer skum och inte lika uppenbart fel men INTE gott :-(
  /Yvonne & Sören, Ljusterö

  SvaraRadera
 5. Köpte en flaska i Linköping som även den fick hällas ut i slasken p.g.a infektion.

  SvaraRadera
 6. Samma här, fick i mig två klunkar innan den åkte i vasken.

  SvaraRadera
 7. Handlar alltid några lokala sorter när jag besöker andra städer, men denna gång fick jag "vaska"både no 1 och nr 2, odrickbart.

  SvaraRadera
 8. Jag köpte en flaska, helt odrickbar. Kontaktade systembolaget som bad om ursäkt, informerade om att det varit problem vid framställningen, skickade mig 200 kr i blomstercheckar o jag får en ny öl då jag går in med flaskan, Respect!

  SvaraRadera