2014-05-07

Örebro Ölcafé och Närke Gnällbältar'n


Av olika anledningar har jag tillbringat de senaste dagarna i Örebro, en stad som verkar ha utvecklats en hel del sedan mitt förra besök bara för att halvår sedan. Som Örebro Ölcafé. Fanns de ens när jag var här i höstas?

Nå, nu finns de i allra högsta grad.

Lokalen är liten, det är högt i tak och genom ett fönster kan man se in till köket. På väggarna hänger svartvita fotografier från svunna tiders Örebro. Ett par takhöga bokhyllor finns böcker, småsaker och fotografier; det ser sådär extremt genomtänkt spontant ut. Fast köttkvarnarna är en kraftig tidsmarkör för 2012, på samma sätt som ett Carolahalsband skriker 1983. Men det är väl ett val det med.

Längs motstående yttervägg finns baren. 6 keg-kranar och ett par kylar med 80-talet flasköl. Svenskt, belgiskt och amerikanskt blandas med stor tungvikt på APA och AIPA.

Stämningen var avslappnad som en bra kvarterskrog kan vara. Ett par efter-jobbet-gäng hade dröjt sig kvar, liksom ett par yngre kompisar. Hade det inte varit för att Närke-Hå-Ge kommit förbi på en blixtvisit hade skäggkvoten varit oväntat låg.

Jag gillade det hela, även om den kala inredningen gjorde att ljudnivån blev lite småjobbig. Däremot gillade jag bakgrundsmusiken som var väldigt tydlig och NFM-nära trots att volymen var ganska låg. Trevligt att få höra både The Model och Blinkar Blå på krogen.

Ett minus för att deras placering på Google Maps var flera kvarter fel, det borde fixas. 

= = =
Bild: Örebro Ölcafé

Vad dracks det då? Om jag säger att deras husöl är en ordinary bitter på 3,2 % brygd av Närke Kulturbryggeri, behöver ni fråga då? Gnällbältar'n blev alltså första ölen för dagen!

Färgen är mahogny-brun, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, det sjunker undan och lämnar en del rester på glaset.

Doften är mjuk och maltig. En lätt syrlig ton finns i bakgrunden där jag också hittar lite knäck.

Karamellig och maltig är även den stramt lätta smaken, beskan har samma egenskaper liksom en tydlig renhet. Lite halm. Det finns en lätt syrlighet i bakgrunden som för tankarna till danskt rågbröd, liksom en viss nötighet. Medelstor kropp, imponerande för styrkan. I eftersmaken finns ljus sirap och kolakakor, men utan dess sötma. Lätt beska. Lite knäck dröjer sig kvar i slutet.

Kolsyran är överdrivet kraftig och vass med stora bubblor. Mjuk vätska.

En riktigt trevlig bitter, det enda jag skulle kunna tänkas önska var en lite mildare kolsyra och lite mer brittisk humlekaraktär. Annars var den vansinnigt lättdrucken.

Betyg: 3,7. Tillgänglighet: Fat på krogen: Pris: 65:00 för en snål pint.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar