2014-05-30

S:t Eriks Påskale 2014

Bild: S:t Eriks.
Den gamla Ofiltrerat-traditionen att recensera öl vid fel tillfälle har det varit sådär med senaste tiden. Men nu när Kristi Himmelsfärd är passerad så ska det väl funka med en påsköl? Speciellt som jag sett oväntat många kvarlämnade sådana på Systembolagets hyllor senaste veckorna.

Årets variant av Påskale från S:t Eriks Bryggeri är en amerikansk pale ale på 5,5 %. Pilsner-, Munich- och ljus karamellmalt. Och så singelhumlad med Galaxy.

Färgen är ljus bärnsten - guld, vätskan är klar. Det fasta två fingrar höga skummet är kompakt och varmvitt. När det väl sjunker ner blir det kvar mycket rester på glaset.

Doften är söt och maltig med toner av honung. Det finns också humle som ger blommiga och örtiga dofter. Mango, ananas och mogna bananer. Den känns lite tung och dammig.

Smaken startar lite träigt med söta blommor. Honung och mogen exotisk frukt. Den är överraskande maltsöt, nästan som ett barley wine. Medel till stor kropp. Eftersmaken har en del alkohol, fruktgodis och exotiska frukter, men beskan är mild. Avslutningen är söt mjuk och elegant.

Kolsyran är mild, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är tjock och kladdig.

Om jag hade provat den här blint hade jag varit helt säker på att det handlat om en engelsk barley wine med lite av nya världens humle, den har väldigt lite med en APA att göra. Det kan vara åldern dock… Den är rätt god, men samtidigt oväntat tung för styrkan. Nej, jag förstår inte riktigt.

Betyg: 3,06. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter april 2014. Pris: 18:90 för 330 ml. Bäst före: 2014·12·03.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar