2014-05-03

Öppen ölprovning - Svenska microbryggerier


Dagens provning på De Klomp hade lika gärna kunnat heta ”Svenska småbryggerier del 6” för det är så många gånger som vi kollat vad som finns hos landets mer eller mindre små bryggerier.

Oväntat många gäster dök upp – kring 30? Kul!
 1. Nynäshamns Ångbryggeri Ålö Ale är en ganska så brittisk APA, och visar på ett intressant sätt hur stilen smakade när den började introduceras till Sverige för knappt 20 år sedan. De 4,63 som jag gav ölen sommaren 2005 känns nu i högsta laget.
 2. Brygghuset Finn American Pale Ale är en betydligt mer modern amerikansk APA med en del citrusfrukter och tydligare beska och hög drickbarhet. Skissbetyg: 3,5
 3. Malmö Brygghus Sans Culottes (utan kortbyxor) är en ”robust belgisk blond ale”, ett mellanting mellan en blond och en sasion om ni frågar mig. Gillar vetesyrligheten och ger 3,25 i skissbetyg.
 4. Oceanbryggeriet Oh, Deer IPA låter med en kronhjort på etiketten göteborgshumorn lysa igenom. Lite ovant att dricka IPA från cask. 3 i betyg.
 5. Från samma bryggeri, men mörkare: Oceanbryggeriet Göteborgsproter är ju en personlig favorit. Så rund, så chokladigt rostad och ändå så lättdrucken. Skissbetyg: 4,25, de 3,68 jag gav hösten 2011 känns lite tjuriga nu. Kanske har den blivit bättre?
 6. Sist ur blev logiskt nog den starkaste: Slottskällan Imperial Stout från ett fat som lagrats okänd tid i källaren. Bränd och komplex, men samtidigt för torr och lite för lätt. Våren 2004 gav jag den 3,04 i betyg och någonstans där ligger den idag med.
Handuppräckningen vanns med majoritet av Imperial Stout.

Nästa vecka återkommer Bobo (då med hatt) och kör igenom lite trådlösa nyheter. Kanske dyker rentav en rar romlagrad amerikansk imperial stout upp?

1 kommentar:

 1. Veldig enig i at Göteborgsporteren er en vinner.

  Dette vet du sikkert, ment sans culottes var kallenavnet på de fattige arbeiderne som var de mest fanatiske støttespillerne til den franske revolusjon. Så antagelig ligger det en politisk venstrehilsen i navnet. Antar jeg.

  SvaraRadera