2014-05-08

Omnipollo Fatamorgana

Den andra (och sista) ölen i går kväll blev även den från fat. Och även den var ett självklart val: Fatamorgana från Omnipollo. En DIPA på 8 % där inspirationen kommer från saison-stilens rustika krispighet och grumlighet snarare än amerikanska besk-bomber. Den har bryggts med havre och vete, och torrhumlats två gånger med Columbus, Centennial och Citra.

Denna öl fanns alltså på fat hos Örebro Ölcafé. Jag beställde en kupa.

Ölen är grumlig som en hefeweizen, färgen är bärnsten med lite orange. Det låga varmvita skummet är hårt.

Närmast groteska mängder exotisk frukt i doften. Den är väldigt juice-ig och ganska söt.

Smaken är brutalt humle-fruktig med frukter, men nästan ingen beska alls. Syrliga frukter. Mogen mango. Gröna bananer. Lime. Den är rejält söt, men det finns nog med beska för att den ska gå att dricka och skapar en fin balans. Medel till stor kropp. Något sträv eftersmak, men nu är det snarare sötman som skapar balans och mildrar den känslan. Lätta mineraler i slutet liksom färsk frukt och gräddkola.

Medelstor kolsyra. Stora lätta kortlivade bubblor. Tjock vätska, det här kan vara en av de mest trögflytande öl jag druckit, definitivt så under 10 %.

En otroligt humlekraftig öl, nästan helt utan beska. Omnipollo förvånar och imponerar igen.

Betyg: 4,14. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 75:00 för 40 cl.

6 kommentarer:

 1. Otroligt humlekraftig UTAN beska? Det låter inte som vilken everyday DIPA precis. Blir kul att testa på släppet i juni.

  SvaraRadera
 2. Christian, jag sitter och läser det här samtidigt som jag dricker den (flaskversionen), håller nog med om det mesta :) Skulle inte påstå att den inte har någon beska, men den har så pass lite beska att den inte sticker ut, eller till och med så att man tänker att den är ovanligt obesk ;)

  Tack Magnus för en bra recension som förhöjde min smakupplevelse :D

  SvaraRadera
 3. Bärnsten/orange till färgen? Tycker den närmast är guldgul. Saknar beska? Är det samma öl vi dricker??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att batcherna skiljer sig en hel del mellan varandra.

   Radera
 4. Min är också guldgul. Väldigt mycket som en disig Fanta.
  Jag håller med om humlenprofilen, men vill också nämna att den är väldigt oren i jäsningen. Vilket blir stort - för en öl som kostar 100:-

  SvaraRadera
 5. Den flaska jag köpte från systemet i Rotebro förra månaden var besk så in i bängen. Gick inte att dricka och då har jag inte några problem med beska öl.

  SvaraRadera