2013-06-15

Camden Gentleman's Wit

Häromdagen köpte jag av olika anledningar en ny dator, min första egna bärbara (En 13" Macbook Pro med Retinaskärm för de tekniskt intresserade). Så nu sitter jag på balkongen och genomför en hel recension. Det verkar funka det med.

Ölen blir en från junisläppet, till geografin en engelsk brygd men till stilen helt igenom belgisk: Gentleman's Wit från Camden Town Brewery. Det är en witbier bryggd på citron och bergamott nedtagen till den tydligt engelska styrkan 4,3 %.

Färgen är gul med en aning guld, vätskan är nästan klar (tills man kommer till botten då den är grumlig, kanske skulle flaskan rullats innan öppnandet?). Det fingertjocka vita skummet sjunker med ett fräsande ljud utan att lämna mycket till rester.

Doften är rätt kraftig och kryddig med friska toner av apelsinskal och kryddnejlikor, och en svag men tydlig ton av ost. Den är rätt söt med en fin jästighet. Lätt beska i bakgrunden. Jo, den har alla kännetecken av en witbier.

Smaken är kryddig med en medelstor beska och hög uppfriskandefaktor. Lite kryddig-estriga toner och en del belgiska jästtoner samt viss vete-syrlighet. Krämiga citrustoner med pomerans och lemonad. Medelstor kropp. Eftersmaken blir något sötare med viss ren beska, gräddiga frukttoner och mjuka vetesmaker. Avslutningen har en lätt sälta och en långlivad citrussmak. Kolsyran är medelstark, många små lätta bubblor. Vätskan är lätt och något kladdig.

En fin tolkning av witbier-stilen, som utan att ha provat dem sida vid sida, känns väldigt trogen Hoegaarden men med en lättare alkoholhalt. Trevlig sommaröl!

Betyg: 3,66. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2013 (lagerstatus). Pris: 23:90 för 330 ml. Bäst före: 25 11 13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar