2013-06-17

Dugges Holy Cow! - igen


Inför maj-släppet så fick jag en fråga från Dugges Ale & Porterbryggeri om jag hade lust att recensera deras nya öl, samarbetet med Kissmayer HippoFæ (länk). Jag vet inte hur allvarligt det var menat, men jag fick också frågan om det var något i deras sortiment jag inte provat. Jag kollade i mina listor, men jag har genom åren aktivt försökt få tag i allt de gjort i Mölndal och Landvetter. Så listan på det som inte var gamla engångsbrygder var inte lång, men den innehöll i alla fall några öl.

En av dem var deras numera klassiska amerikanska IPA Holy Cow!, en öl som när den kom var rejält besk, på 7 % brygd med hela fem amerikanska humlesorter.

Dock inser jag nu att jag omedvetet ljög i det där mailet: Jag har visst druckit Holy Cow!, i augusti 2008 gav jag den 4 i betyg trots att jag noterade att jag tyckte den var för söt.

Så nu blir det bara lite noterande när jag dricker den. En sak till innan jag sätter igång, förresten. Datumet på kapsylen säger 2013-06-07, vilket innebär att jag fick den bara två veckor innan utgångsdatumet som nu passerats. Nå, nu är det sagt.

Det pyser friskt när jag öppnar flaskan, det skummar ordentligt när jag häller upp den i mitt IPA-glas (premiär!). Den klara vätskan är kallt guldfärgad. Det gulaktiga skummet sätter sig ordenligt i glasets kupa, den likar närmast en pilsner och det tar ett tag att hälla upp.

Doften är mjuk, söt men framför allt humleintensiv. Kåda, tallbarr, citrus-marmelad, grapefrukt-godis (finns det?). Den kan nog ha varit lite friskare när den var nytappad, nu upplever jag den snarare som avrundat mogen med en aning gräddkola och en ännu svagare aning Björnklister (bittermandel).

Smaken är balanserad med någon citruston, men den drar faktiskt snarare åt det brittiska hållet med säd, gräs och torkade blommor. Beskan byggs upp med har sträva toner av gröna bananskal och lite citronjuice. Kåda och lite granbarr, mango och bittermandel. Medel till stor kropp. Eftersmaken har mindre av strävheten, här finns snarare knäck och fruktkola, även om sötman är återhållen. Den känns lite enklare än de inledande tonerna. Alkohol och omogna frukter i slutet.

Kolsyran är frisk, de medelstora bubblorna mjuka och långlivade. Vätskan är medelmjuk och aningen kladdig.

Med de reservationer jag inledde med så. Det är en annorlunda öl än den jag drack 2008. Mindre söt, men också mindre stöddig och lite grön.

Skissbetyget blir därför någonstans kring. 3,7. Holy Cow! kan beställas styckvis från Systembolagets beställningssortiment, 23:80 för 330 ml, denna flaska var dock ett varuprov.

Bonustips: Harappa Hot Hot Chilli Bombay Mix är ett perfekt tilltugg till denna öl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar