2013-06-22

Hjulsbro Julöl

Fjärde hembrygden i det här svepet blir den andra från Hjulsbro Hembryggeri, en kryddad trippel på 8,8 %. Brygd #5 2012 är Hjulsbro Julöl.

Färgen på den helt blanka vätskan är pilsnergul (5 EBC), det snabbt sjunkande klarvita skummet lämnar mycket lite rester på glas och yta.

Doften är kraftig, söt och förtjusande med honung, vårblommor, antydan till beska, björnklister/bittermandel och en mycket lätt kryddad doft av kanel, kryddnejlika och ingefära.

Smaken är i samma stil, men ingen en spretigare. Bittermandel, sötmandel och blomster-doftljus och myggstift. Stor och rund sötma. Eleganta, runda och sammanhållna toner. Honungskarameller. Medel till stor kropp. Alkoholsmaken tilltar i eftersmaken, men det är en ren alkohol utan högre komponenter. Annars är eftersmaken ganska beskedlig och lugn med samma honungs-sötma och karamelliga kryddighet som tidigare. Slutet har bara en ren sötma, gräddkola och lite honung kvar.

Kolsyran är rätt lätt med tydliga medelstora kortlivade bubblor. Vätskan är ganska lätt och aningen torr.

En av de mest annorlunda och välkomponerade experimentella hembrygder jag stött på. Men den är ändå så stramt elegant som en trippel ska vara. Har troligen vunnit på sitt halvår på flaska. När jag nu druckit den inser jag vad som gör att den står ut så mycket: Saffran.

Lite ironiskt att dricka en julöl på midsommardagen. Men sånt är ni väl vana vid vid det här laget.

Betyg: 4,18.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar