2013-06-27

Ytterligare en kväll på VilleValla

Igår kväll hade VilleValla Pub, som normalt är sommarstängt, specialöppet för Linköpings Hembryggargille.

Öllistorna hade sina hål, men servicen var bra (”Oj, har vi ingen ost till natcho-snacksen? Vänta 20 minuter så springer vi och handlar!”) och stället som de gånger jag varit där tidigare brukade vara proppfullt hade faltiskt lite luft kring borden. Och priserna… Priserna!

Ett mycket trevligt initiativ från arrangörerna!

Tidigare besök, ja… Under de 9 år studentkrogen funnits har jag varit där ett fåtal gånger. Ett par gånger när jag hade studentlegitimation, det kan ha varit under det första året de hade öppet. Förutom att inredningen inte var riktigt färdig så är det enda jag nu minns av det besöket att de hade många öl från engelska Hook Norton, och att Old Hooky var en riktigt trevlig ale.

Det andra besöket var under våren 2010, och det har jag skrivit om så det tar jag inte upp igen.

Jag drack öl. Och pratade med gamla och nya bekanta. Till och med förkylningen var som bortblåst.


Den första ölen tog det ett bra tag innan jag lyckades välja ut. Trots det regnfuktiga vädret kände jag för friska lätta sommaröl, något som inte den sommarstängda krogen hade några mängder av. Efter att ha stirrat ut de 4 sidorna öllista så hittade jag en öl jag faktiskt inte hört talas om tidigare: American Pale Ale från göteborgarna Poppels. Frisk och behaglig med bra beska. Något i den citrusskaliga humlen fick mina tankar att gå åt Punk IPA och det är inget dåligt tecken. Poppels imponerar på mig.


Tvåan blev den öl jag tvekade mest mellan innan APAn beställdes in: Från källargömmirna hämtades Mazarin från Omnipollo. En öl som bara kan beskrivas som ”frisk törstsläckare”. Jag har idag svårt att tänka mig ett ölsverige utan Henok och Karl.

Nu kom min natcho-tallrik in. Glufs glufs. Till detta… En witbier? Ja, så fick det bli. Modern Veteöl från Eskilstuna ölkultur är ett intressant koncept där de i stället för att använda de traditionella kryddorna använt citrusskalig och kryddig humle för att få till samma smaktyper. Det fungerar faktiskt, om än inte hela vägen ut. Mer som en rejäl amerikansk veteöl, om nu sådana finns (de brukar vara rätt mesiga).  Jag tror jag gav 41:00 för flaskan. Jag tror att alla öl jag drack låg mellan 40 och 50 kronor.
Flaskan på bilden var inte med under kvällen.
Kvällen började för min del lida mot sitt slut, och jag hade ännu inte fått i mig någon porter. Det fanns såklart massor av diverse imperialvarianter på mörk öl, men få i styrka som passar mig. Det fick till slut bli en öl från Eskilstunas tidigare namngivningsschema: Snopptorp Starkporter. Trevligt maltig, men den hade en ton av vaxkrita som jag inte riktigt uppskattade. Det verkar som den inte tillverkas just nu, hoppas trots allt att den återkommer under de mörkare månaderna.

Och så hade de bakgrundsmusik. Först Wish You Were Here på repeat några varv. Sedan samma sak med Brothers In Arms. Ack, dessa trendkänsliga studenter.

2 kommentarer:

  1. Kul att du var där! Tror allt att hela The Wall gick också innan vi kom på att alla kanske faktiskt inte gillar Pink Floyd (vilket är märkligt).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror få andra än jag märkte av musiken alls.

      Radera