2013-06-22

Björkeby Sten Sture d.ä.

Den andra ölen från hembryggeriet Björkeby Bryggeri heter Sten Sture d.ä. och är en välhumled veteöl på 8,7 % (OG 1.078, FG 1.015) med Amarillo och Citra. Batch #5, 2013-03-03.

Det tre fingrar luftiga skummet är varmvitt, det sjunker långsamt med lite fräsande ljud och lämnar en del rester på glaset. Färgen på ölet är mörk bärnsten (20 EBC), vätskan är oklar.

Doften är mjuk med en aning knäck. Fruktiga vete-toner som drar åt aprikoser, röda äpplen och gröna bananer. Lite alkohol, fin märkbar beska och en ytterst försiktig rökighet.

Smaken börjar som väntat; mycket aromhumle och en lätt, syrlig veteton. Men här finns också en överdriven tvålighet som vrider om de andra smakerna och skapar en salt kemisk-mineralisk helhet. Humlebeskan är ganska nedtonad jämfört med de citrustoner som finns. Blommiga toner, men också en lätt unken källarton. Stor kropp. Eftersmaken är aningen salt med en del krusbär och källartoner, deg och bagerijäst. Rå alkohol i slutet, liksom vetemjöl och tunga humletoner.

Kolsyran är medelstor, de kraftiga bubblorna kortlivade. Vätskan är mjuk och något kladdig.

Nja, jag vet inte. Jag vet att bryggaren Henrik är väldigt förtjust i kraftiga veteöl med mycket humle (tänk Hopfen-Weizen) men den här har för mycket konstiga smaker som ligger och skaver mot varandra. Undrar om den inte borde jästs lite kallare?

Betyg: 2,7.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar