2013-06-22

FrEQuency Aint Nutin To F*** Wit

FrEQuency Drinks är fantombryggeriet som drivs av distributören Philipson Söderberg samt Anders Fridén och David Mortimer-Hawkins. De har tagit fram några öl de senaste åren, som varken varit hemska eller fantastiska. Bland dem FrEQuency Aint Nutin To F*** Wit, en imperial witbier på 7,5 % bryggd hos Ängö Kvartersbryggeri.

För att återkomma till mina funderingar kring gårdagens recension så är spelar fördomar och gissningar på framtida utveckling in på den här ölen. Den släpptes inför Stockholm Beer 2012, och jag provade den där. Då tyckte jag att den var vansinnigt spretig och vass, så när den senare släpptes på Systembolaget placerade jag den långt bak i skafferiet för att se om den lugnat ner sig när den närmade sig (eller snarare passerat) bäst före-datumet.

Färgen är guld-orange (10 EBC), vätskan är nästan klar. Det två fingrar vita skummet är kompakt, det sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Den kraftiga doften är kryddig: Apelsinskal, koriander, kryddnejlikor, muskotnöt och besk apelsinmarmelad. Den är rätt så parfymig, och påminner inte så lite om den typ av doft vissa hotell har i sina korridorer för att få gästerna att känna sig hemma. Medelstor sötma, lite alkohol och citrus + örter i humlen samt en aning kola.

Smakerna är kraftiga på gränsen till överdrivna och mycket kryddiga: Koriander, muskotnöt, pomerans, clementiner, oliver och citron-essens. En ren lätt sötma, ganska mycket alkohol och vetesyrlighet. Citrus i den lätta beskan. Medelstor kropp. Eftersmaken är åter stark, men mer balanserad. Koriander, beska örter och citrusfrukt liksom en något tvålig fenolsmak samt en aning gräs. Det långa slutet är fullproppat med exotiska kryddor och -frukter.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna vassa. Vätskan är mjuk.

Ännu ett knappt år efter bryggningen är denna öl för mycket och för spretig. Men om man tänker på titeln och baksidestexten så är det kanske det som är meningen? Jag gillade den inte i vilket fall.

Betyg: 2,74. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter december 2012 (slutsåld). Pris: 99:00 för 750 ml. Bäst före: 2013-05-04.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar