2013-06-30

Bokanmälan: Brygg öl


För en tid sedan fick jag en bok i brevlådan. Och en flaska, men det är ett senare inlägg. Brygg öl heter boken som är skriven av Henok Fentie och Karl Grandin, det vill säga fantombryggeriet Omnipollo.

Det är en nätt sak på knappt 90 sidor där de kostat på såväl hårda pärmar som releiftryck på omslag och bokbandmärken. Att formen skulle vara ytterst genomtänkt är inget som förvånar mig, det är så de här grabbarna jobbar. Att den sedan är tydligt inspirerad av handböcker från tiden kring 1965 är bara ännu roligare.

Hur viktig formen än må vara så är det här en handbok, och det är en bra sådan. Om än inte för alla.


Boken är mycket pedagogiskt uppdelad i fyra delar. Först en kort sammanfattning i bryggningens olika moment. Därefter en tydlig lista på vilka saker som man behöver ha hemma, och en steg-för-steg-instruktion hur man brygger en APA. Kort och koncist (men ändå bokens längsta kapitel), det är nog svårt att göra bort sig om man följer stegen.

Nämnde jag att bilderna är tydliga och illustrativa? Bra. 

När det är klart kommer en fördjupande del om vad som egentligen händer under de olika stegen. Till sist en samling recept avpassade för den batchstorlek som Henok själv brygger hemma - 10 liter färdig öl. Det är, till skillnad från många liknande böcker, inga generiska recept utan dels en samling av Omnipollos egna öl, dels öl från bryggeriets kompisar Brooklyn Brewery, Evil Twin eller Sea-Goat Brewing. Med flera. Det finns också korta intervjuer med bryggarna.


Så vad tyckte jag? Det är en bok av ren kärlek till öl och hembryggning, det är det. Det är också en utmärkt bok att hugga in i om man funderar på det där med hembryggning, Karls och Henoks erfarenheter som hembryggare (och kommersiella bryggare) lyser igenom på varje sida och den är trots sin litenhet full med handfasta råd för den som vill igång.

Den gör inte allt, men det den gör gör den bra. Bekanta som läst den och som är mer avancerade hembryggare knorrade lite, tyckte det var för mycket "blaskande i plasthinkar". Fast de har nog missat poängen: om du brygger i rostfritt, flerstegsmäskar i sömnen eller funderar på hur svårt det egentligen är att mälta korn själv så är den här boken inte riktad till dig.

Det här är en bok för den entusiastiske nybörjaren som snarare sneglar åt maltextraktsatserna på butikshyllan.

Och för dem kan jag inte tänka mig en bättre bok.

Obligatoriskt gnäll: Okej, jag hade gärna sett en kortare litteratur- och länklista som pekar vidare.

Jag har fått den här boken i recensionssyfte. Om du vill köpa ett exemplar så finns den att köpa på en massa ställen som Bokus och Adlibris.

4 kommentarer:

 1. Intressant att få denna bok recenserad eftersom jag funderat på att köpa den. Har du några förslag på mera avancerade böcker som fortbildning när man väl läst boken och "extraktat" sig fram och tilbaka ett tag och kör uteslutande helmaltsbrygder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har jag: John J. Palmer "How To Brew", 11:89 £ hos Amazon UK (köp gärna via min länk till höger). Den börjar med extraktsatsbryggning och fortsätter ända till, tja, att beräkna flödet i lakkärlet.

   Om du inte är övertygad så går hela boken i den första utgåvan att läsa gratis online: www.howtobrew.com.

   "Designing Great Beers" av Ray Daniels har jag hört mycket gott om, och "Tasting Beer" av Randy Mosher har jag själv haft nytta av.

   Radera
 2. Tack för tipset!

  Jag har redan läst onlineutgåvan av "How To Brew"
  och tycker den är informativ men lite svår att läsa i bildskärmsformat så den ska jag beställa vid tillfälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bara lättare att läsa, den är helt omarbetad och kraftigt utökad från onlineversionen.

   Radera