2013-06-22

Björkeby Things Can Only Get Bitter

Dags att försöka gå igenom de flaskor med hembrygd som jag fått för att dricka och bedöma.

Först ut blir en engelsk bitter på 3,7 % (OG 1.037 FG 1.009) från min gamle vän Henrik och hans hembryggeri Björkeby Bryggeri. Det är hans batch #6, bryggd 2013-05-11: Things Can Only Get Bitter.

Det fräster till när jag öppnar flaskan, liksom när jag häller upp ölet. Färgen är guldfärgad med en aning rött (10 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är vitt, men det försvinner bort rätt fort.

Doften är aningen syrlig och jästig. Mjuk maltsötma, relativt rena toner. Viss beska med toner av hö och torkade blommor samt aprikoser. Kalk i bakgrunden. Lite spretig och ganska så brittisk.

Smaken är mjukt maltig med lite torkad frukt. Humlen är lagom stark för stilen, men samtidigt vass och spretig. Det i kombination med en tydlig strävhet gör ölen obalanserad och drar ner drickbarheten.  Eftersmaken är mild och lite gräddig och mindre sträv. Antydan till gräddkola och en kemisk beska. Slutet är strävt.

Kolsyran är frisk, kanske i vassaste laget för stilen. De små bubblorna är friska. Vätskan är lätt, snuddande nära blaskig.

Betyg: 2,59.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar