2013-06-07

Lördag 25 maj 2013

Eftersom jag sitter hemma med en eländig förkylning blir det inte mycket ölrecensioner. Så jag får fylla ut med lite reseberättelse från lördagen den 25 maj. Fredagen har jag ju redan skrivit om i mina recensioner, men jag hade bestämt mig att lördagen skulle bli recensionsfri.

Ölmässigt startade dagen med en sen lunch på ett ställe jag varit sugen på att gå till länge: Flippin' Burgers på Kungsholmsstrand. Givetvis lyckades jag först vägleda oss åt fel håll från T-baneuppgången…

Man bygger ju upp en bild av hur saker och ting ska vara och se ut när man hör talas om ställen man inte besökt. Så även det här stället. Jag hade väntat mig lite mer sjuttiotalsfemtiotal à la Ringbar. Krom och barstolar. Inte helt rätt, men i närheten. Stället var mer som en blandning av ett snabbköp från femtiotalet. ett amerikanskt soul food-ställe och en surf-temakrog. Skön stämning, bra musik och trångt vid borden men tack vara lite tajming behövde vi inte alls stå i kö utanför.

Efter en del funderande valde jag en Cricket och frugan en enkel Burglar. Båda hamburgarna var utsökta – personalens kärlek till hamburgaren lyste verkligen igenom i varje detalj och för mig var de egeninlagda jalapeñosarna pricken över i.


Till det drack jag en Mikkeller American Dream och frugan tog en Dugges Lager #1, båda bra öl för maten och tillfället. Generellt var ölutbudet genomtänkt och precis lagom stort.

Efterrätt? Milkshake gjord på Ben & Jerry Cookie Dough? Det gick bara inte att säga nej till ett sånt koncept, och det var precis så gott som jag trodde att det skulle vara!


Under kvällen hamnade vi sedan på Soldaten Svejk. Jag vet inte riktigt hur det går till, men det är alltid varm sommarkväll när jag hamnar där. Inte för att jag har varit gäst där under så många år, men det känns som om publiken har blivit yngre på denna tjeckiska krog under de senare åren?

Det delades på en tallrik panerad ost. Gott, men inte riktigt lika smaskens som hos Gyllene Prag. Nå. Till det en gästöl, ofiltrerad opastöriserad Bernard. Klarare, sötare och inte riktigt så djup som jag minns samma öl från provningenMitropa för länge sedan.

När jag önskade mig något torrare och friskare fick jag i stället fram ett skummande glas Svijansky Rytir, som med sin rejäla humle uppfyllde kraven mer än väl.

Tunnelbana togs nu till Fridhemsplan och nyöppnade BrewDog Bar Stockholm (eller heter stället BrewDog Stockholm? Båda förekommer).Efter att ha tagit av min sommakeps välkomnades jag av krögaren Magnus ”M2” som hade fullt jobb med att ta hand om alla gäster, samtliga yngre och mer tatuerade än jag.


Stämningen var trång och trevlig (övervåningen var bokad för något arrangemang), och miljön var ungefär som de bilder jag sett på krogens Facebook-sida. En spännande sak var att pumphandtagen var helt anonyma från kundens perspektiv, ville man veta vad som fanns på tapp fick man kolla griffeltavlorna bakom. Ingen dum idé faktiskt, det passade på den minimalistiska mörka bardisken.

Det dracks öl. Först bryggeriets nya Bracken's Porter, en helt okej torr porter. Och sedan en Punk IPA, lika bra som den alltid är. Jag har svagt för mig att jag drack en tredje öl under besöket där, men jag kan bara inte komma på vad det skulle ha varit?

Handfat.
Jag gillar att standardstorleken för ölen är halvpints, men det kändes lite som man betalade för mer öl än så när priserna granskades.

Tilltugget, krossade pretzels med smaksättning från Snyder var också det mycket gott, synd att det inte går att köpa dem fraktfritt från Amazon UK bara.


Tja, det var lördagen det.

7 kommentarer:

 1. Låter som en riktigt stabil lördag.

  Angående din iakttagelse om den yngre publiken på Svejken, jag är benägen att hålla med. Särskilt fredag/lördag tycker jag att det blivit så de senaste åren.

  SvaraRadera
 2. Kul att få läsa sånt här, uppskattas Bark! Låter som att det blev en blöt kväll? Angående Flippin burgers, lever det upp till hajpen, och priserna? Krya på dig. //S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blöt och blöt, det där var allt jag drack. Och ja, gillar man flottigt kladdiga burgare så är det klart värt eventuell väntan och priset. Kanske inte varje dag, dock.

   Radera
 3. Du verkar vra sjuk rätt mycket Mr.Bark...

  SvaraRadera
 4. "Efter att ha tagit av min sommakeps välkomnades jag av krögaren Magnus"

  Betyder det att de har kepsförbud på BrewDog Bar Stockholm? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men att jag inte blir igenkänd i keps. Lite som Björnligan och ögonmaskerna.

   Radera
 5. Magnus Svensson17 juni 2013 kl. 18:42

  Tjena Bark,
  Kul att du trivdes hos oss! Du kan köpa Snyders Pretzels på www.usagodis.se

  /M2

  SvaraRadera