2009-10-15

Three Towns Premium Lager

”Varför finns den här?” kan man ju undra när man dricker en del öl. För den här finns faktiskt ett väldigt konkret svar. När Systembolaget i vintreas gick ut med sina Lanseringsplan för 2009 kunde man läsa följande:
Vi söker ytterligare en kombinerad burk- och flasklansering för svensk lager.
Produkternas medelålder i segmentet är hög och med tanke på konjunkturläget vill vi lansera en value produkt.

Det var alltså detta behov man ville fylla. Och vinnaren i denna anbudstävling blev Galatea Spirits och Three Towns Premium Lager, en ljus eurolager på 5,2%. Rykten gör gällande att den bryggs av Åbro, men det är inget jag är säker på.

Kollar man hos Galatea får man en helt annan uppfattning om det här ölet:
Three Towns Premium Lager är Sveriges första riktigt moderna ljusa lager. Den är annorlunda rakt igenom och olik många ölsorter som ofta bryggs på samma konventionella och traditionella vis. Den är mindre maltig, smakar mer citrus och är lättare och mer balanserad än annan svensk öl som finns på marknaden.

Färgen är ljust guld; det fasta vita luftiga skummet är två fingrar högt. Vissa skumrester på glaset.

Doften är lite syrlig/bitter med en del bröd och smör. Aningar av alkohol.

Malten är söt. Lite anonym aromhumle. Friska medelstarka bittra smaker. Lite deg och diacetyl. Ganska lätt trots en relativt stor kropp. Lite mandlar och hasselnötter i eftersmaken, såväl som en rund sötma och en förvånande stark alkoholsmak.

Kolsyran är medium till stark; bubblorna stora. Vätskan är en aning kladdig.

Ännu en småsöt svensk ljus lager. Inget speciellt med den; den gör sitt jobb men inte så mycket mer. Fast det är klart, nu vet jag ju hur lågkonjunktur smakar.

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 11:90 för 330 ml.

2 kommentarer:

 1. Hur i H.........kan Galatea få in en sådan jättevolym igen på Systembolaget. Dom är inget bryggeri. Åbro brygger All TT, Arboga ....Ja Allt som Galatea har inne på SB som är svenskt. Tänk vad mycket volym de tar från Sveriges riktiga bryggerier som kämpar. Galatea fyller ingen funktion för SVENSK Bryggerinäring, de vill bara ha in Degen. Det är någon på Galatea som kan Ihrelius.

  SvaraRadera
 2. Det luktar avundsjuka.
  Jag skulle nog istället ställa frågan hur i ......
  kan Mariestad sälja så bra och varför tror alla att dom har ett eget bryggeri?

  Mariestad är en spendrups.

  SvaraRadera