2009-10-14

Slottskällans Red Ale

Jahapp. En till från oktober-släppet; Red Ale är en välhumlad red ale på 5% från Slottskällan. Länge sedan man drack något från dem faktiskt.

Färgen är djupt röd med lite brunt. Det fasta ojämna två fingrar höga skummet lämnar massor med skumrester på glaset.

Doften är frisk och välhumlad. Amerikanska beska toner (grapefrukt), digistivekex, småkakor, rostade nötter, müsli, cocktailtomater och en syrlig ton av tomatkvistar.

Smaken är först lätt rostad med toner av nötter och korngryn. En hel del humle, lite amerikansk med aningar av bittra citrusfrukter och en hel del torr bitterhet. Den torra malten ger en syrlig bakgrund. Det finns en metalisk-bitter ton i eftersmaken med lite lätta jordiga toner samt en aning rostad malt. Avslutningen är metallisk.

Kolsyran är medelstark med friska medelstora bubblor. Vätskan är torr i munnen och lite tunn.

Det här säger jag inte ofta, men den här hade för mycket humle, för torr och rätt så obalanserad. Med lite mer maltsötma och aromhumle hade den nog varit bättre, jag kommer att tänka på Brooklyn Brown Ale som ett föredöme även om det inte är riktigt samma stil.

Betyg: 3,1. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 17:70 för 330 ml.

1 kommentar:

  1. Har just druckit den här och får anmäla en lite avvikande mening! Det här var oktobersläppets största positiva överaskning. Jag är inte så förtjust i Slottskällans öl annars, men den här var en höjdare. Komplex och intressant humleprofil, med både engelska och amerikansk känsla, oh en riktigt fin beska, på gränsen till en ipa. Sjäv tycker jag att det är skönt att malten inte blir för söt. Tycker ibland att vissa ipor och ales blir lite jolmiga pga för mycket sötma. Den här är krispig och fin, ännu godare än Oppigårds Summer Ale, som den liknar ganska mycket.

    SvaraRadera