2009-10-21

Belhaven Twisted Thistle

Har jag verkligen aldrig recenserat den här? Uppenbarligen inte. Twisted Thistle är en engelsk India Pale Ale på 5,3% bryggd av skotska Belhaven.

Färgen är mörkt guld med lite brunt, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är benvitt, kompakt och fast. En del skumrester på glaset.

Doften är bitter med en hel del friska humletoner. Lite rostad malt/nötter och en aning alkohol. Torra toner av russin, torkad frukt och en aning vedträ.

Smaken är bitter, en hel del brittisk humle i den här… Men beskan är avrundad och balanseras fint av halvsöt malt. Lite lätta rostade toner, lite kemiska fenoler (tvål, terpentin, trä). Eftersmaken innehåller lite söta gräs-artade toner och en elegant bitter smak som räcker länge. Bittra örtkryddor i avslutningen.

Kolsyran är aningen starkare än medelstark, bubblorna små. Vätskan är krämig och känns lyxig i munnen.

Ett fint exempel på en modern brittisk India Pale Ale. Betydligt bättre än Marston Old Empire som tidigare fanns i ordinarie sortimentet. Och en riktigt prisvärd öl dessutom!

Betyg: 4,15. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 15:50 för 330 ml.

7 kommentarer:

 1. Däremot skrev du något om den en gång när du druckit den ombord på en finlandsfärja.

  SvaraRadera
 2. @MAts-Johan: Just så, vilket minne! Då var jag mest småsur för att den inte var Bitter & Twisted.

  SvaraRadera
 3. Denna har varit okej när jag druckit den på fat, då är den dessutom strax över 6%. Men den var verkligen en besvikelse på flaska, som 5.3%-variant.

  SvaraRadera
 4. Drack denna på fat på Bishops i Borås. Då bjöd den på en obehagligt smörig doft av härsket kött. Alla med mig höll med om att den luktade fel, men enligt personalen skulle den lukta så. Dagen därpå drack jag därför en flaska av samma sort, då fanns inget av samma vidriga doft. Sannolikt fel på fatet (och personalens näsor) i Borås, eller vad tror ni?

  SvaraRadera
 5. Drack den på fat på på Bishops i Karlstad och det var inget fel på den - något smör eller härsket kött hittade jag inte i alla fall :) Dock kändes det knappast som ett fantastiskt öl, men helt ok och väldigt drickbart.

  SvaraRadera
 6. En liten petitess, men det är en 355ml flaska faktiskt...

  Jag provade den på BA Järntorget, Göteborg i somras och nu när "mitt" Systembolag har den i ordinarie sortimentet så har den snabbt blivit en favorit.

  SvaraRadera
 7. Hej denna produkt är kalas god finns på black lion på fat 6,1% men i skottland så ligger den på 4% bara smaken avslagen då

  SvaraRadera