2009-10-25

Flying Dog Dog Schwarz

Efter gårdagens provning så passade jag på att prova att par rariteter som kommit in i samband med att Micke ”Gonzo” Porsklint från Wicked Wine höll i en specialprovning på De Klomp förra veckan.

Flying Dog har en serie experimentella tillfälliga öl, Wild Dog. Den senaste i denna serie är en, ja vad ska man kalla den? Själva säger de ”smoked double lager” men det hade nog gått lika bra med ”imperial rauschbier” eller varför inte ”strong smoked schwarzbier”? Alkoholhalten är 7,5% och namnet Dog Schwarz (uttalas enligt bryggeriet ”sh-var-ts”).

Som om det inte vore nog med exklusiviteten så kom mitt glas (en kalk på bryggeriets inrådan) från ett fat, en förpackning som Wild Dog-ölen normalt inte tappas i.

Färgen är svart, vätskan klar. Det fingertjocka bruna skummet sjunker långsamt ner till ett tunt men fast lager. En hel del skumrester på glaset.

Doften domineras av en rökig ton som får mig att tänka på såväl rökt korv som rökt skinka. Friska aromhumle-toner och en rostad bakgrund.

Smaken har även den tydliga toner av rökta charkuterier. Mer torr än söt, lite vispgrädde i bakgrunden. Rostad patentmalt med toner av kaffe och mörkt bröd. Medelstor kropp. Elegant och stram eftersmak med toner av kaffe.

Kolsyran är medelstark, bubblorna små. Vätskan är lätt krämig.

En god och frisk rökig öl, där man ska tänka ”rök” mer som ”prickig korv” än ”valborgsbrasa”. Trots det har den här i alla fall i Sverge omgetts med en del hype som i alla fall jag inte tycker den är riktigt värd.

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 109:00 för 300 ml.

2 kommentarer:

  1. God öl men inte superprisvärd har för mig att en flaska (75cl) kostade 180spänn på bolaget.

    SvaraRadera
  2. @Fredrik: Jag har sett krogpriser på flaskan på allt mellan 360:- och 890:-.

    SvaraRadera