2009-10-19

Beck Bräu Weissen

Krögaren Stene på Akkurat brukar försöka sälja in sina tyska importer, en inte helt lätt uppgift på en ölkrog med gigantiskt belgiskt sortiment och en massa amerikanska extremöl. I ett nyhetsbrev härom veckan försökte han förklara varför:

[...] Och varför håller vi på och tjatar om dessa tyskar undrar ni????

Jo, I dessa tider när ölnörderier bara tycks innebär smakexplosioner av beska och alkohol med smakprov i fingerborg så tycker vi att man måste lämna plats till de finstämda ölen.

Öl som man kan dricka pint efter pint, halvliter efter halvliter och den smakar gott ända tills kvällen (eller ölet) är slut. Öl med kort hållbarhet men som är helt sagolik när den är färsk. Öl som inte gömmer en massa felsmaker bakom kraftig överdosering av humle.

Öl som visar att källarmästaren faktiskt kan sitt jobb och inte bara är bra på att samla en massa flaskor!!!
[...]

Så när jag var förbi Akkurat en stund i fredags eftermiddag kom jag mig äntligen för att köpa ett av ölen från familjebryggeriet Beck Bräu som Stene brukar hylla. Det blev en hefeweizen på 4,8% med namnet Weissen.

Vätskan är grumlig; färgen är gyllene brun-bärnsten. Det två fingrar höga skummet lämnar en del rester på glaset.

Doften är torr och fruktig med lite fenoler (gammldags tvål) och apelsinskal. Syrliga toner och ett drag av vetemjöl. Aningen rostad. Trots alla dofter relativt svag.

Smaken är... Oh, det här var gott... Frisk med lätt syrlig och rostad ton. Lite jästig med en ren men ändå komplex fruktig smak med lite rostat bröd (vörtbröd?) Lite bitter och rostad eftersmak med någon stekt ton. Viss sötma i slutet.

Medelstark kolsyra; små friska bubblor. Mjuk krämig vätska.

En god och trevlig öl med en hel del oväntade och komplexa smaker, på gott och ont. Jag vill nog ha min hefeweizen lite renare och syrligare.

Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 74:00 för 500 ml.

3 kommentarer:

 1. Låter mycket trevligt! Hefeweizen kan vara helt underbart... underskattat helt klart, då det både känns ganska komplext samtidigt som det är lättdrucket och uppfriskande.

  SvaraRadera
 2. När humlenördarna (jag själv inräknad) lessnat på monster-ipor står där Farbror Hefeweizen, lugn och trygg och tar alla i sin famn. Pålitlig och älskvärd. Sommar som vinter!

  SvaraRadera
 3. @rickgordon: Precis så är det!

  Krogobservation: I samband med att musslorna tog sommaruppehåll på De Klomp så rasade försäljningen av weissbier (i stort sett alltid Vedett Extra) till nästan ingenting.

  SvaraRadera