2009-10-23

Smånyheter XII


Skotska BrewDog hittar ständigt på nya saker. De har planerat att bygga ett betydligt större bryggeri som dessutom ska bli självförsörjande på el. Till det behövs pengar, som de tänkt få in genom att deras kunder köper aktier. Projektet kallas Equity for Punks, och mer om det kan läsas här.

= = =

Veckans stora snackis i ölvärlden har varit det nyligen presenterade samarbetet mellan ett av Amerikas äldsta craft breweries Samuel Adams/Boston Beer Company och ett av världens äldsta bryggerier alls, tyska Weihenstephan. Det hela kommer att utmynna i en öl av ännu okänd typ, det enda vi vet är att den kommer i stor flaska med champagnekork, ligga på 10% och klara Reinheitsgebot. Försäljning kommer att ske under våren 2010.

= = =

Närke Kulturbryggeri har inte bara bryggt sin första lager, de har nu också skapat en porter med kaffe; Pannknekt Porter på 6%. Finns minst på Bishops Arms Örebro, cask dessutom.

= = =

Ölkultur rapporterar att Ocean Järntorgets Arbetarporter, som normalt bara finns på Bishops Arms Järntorget Göteborg tillfälligt kommer att finnas på alla Bishops i landet i en nära framtid.

= = =

Det finns en energidryck vid namn Monster som säljs i svarta halvlitersburkar. Företaget bakom ansåg att det lilla Vermont-bryggeriet Rock Arts öl Vermonster hade ett namn som inkräktade på deras varumärke och började skramla med de juridiska vapnen. Folk i ölsvängen var upprörda och hotade med bojkott. Igår kom beskedet att Monster dragit tillbaka hoten.

= = =

Vi avslutar fönstret mot ölvärlden med en liten videolänk till en kort film som visar hur årets batch av Sierra Nevada Bigfoot bryggs: Länk.

6 kommentarer:

 1. Pannknekt-portern luktade oerhört mycket kaffe men var tyvärr väldigt obalanserad och tunn i smaken. Trevligt initiativ dock som gärna får återkomma på flaska eller fat.

  SvaraRadera
 2. Järntorgets Arbetarporter kommer under november att levereras till alla Bishops Arms. Det rör sig om ett fat per BA av bryggning #5. Efter detta så kommer återigen JAP endast att finnas på BA Järntorget igen.

  Thomas Bingebo
  Bryggare
  Oceanbryggeriet Göteborg

  SvaraRadera
 3. Blir så sjukt provocerad och upprörd när jag hör att större företag såsom Monster ger sig på mindre företag för "namnintrång" när det faktiskt inte är de som var först med det. Var det inte en liknande historia med Anheuser-busch och ett amerikanskt mikrobryggeri när det gällde namnet pumpkin ale?

  Inte för att jag någonsin skulle dricka en Monster, men nu sprider jag nyheterna om deras försök till utpressning.

  SvaraRadera
 4. @Thomas Bingebo: Tackar för upplysningarna.

  Egentligen borde jag väl gå mer på BA i Linköping. Men stället verkar vara fullt mest hela tiden och så… Min tröskel för att smita in på De Klomp är givetvis mycket mindre. Där behöver jag i alla fall inte oroas för okunnig personal.

  SvaraRadera
 5. Närke Kulturbryggeris Pannknekten Porter är numera slutsåld på Bishops i Örebro. Det tog inte ens en vecka. En ny laddning av samma slag ska dock finnas på ingång till sagda pub.

  SvaraRadera
 6. Pannknektsportern kommer också finnas på ÖBWF lovade en av pannknektarna.

  SvaraRadera