2009-10-11

Comenius

Trots två veckors seg förkylning är det åter dags för en liten ölrecension.

Tar väl en ur oktobernyheterna: Comenius är en (enligt dem själva) en specialöl på 6% från tjeckiska Pivovar Janáček. Å andra sidan förklarar de direkt efter att den bryggs på det mest traditionella vis. Kanske är det styrkan de tänker på? Fast det här är väl en traditionell 14°?

Färgen är guld, det stora skummet sjunker rätt fort ner till ett tunt vitt lager. En del skumrester på glaset.

Doften är kraftig och lite rå. En del anonym humle, lite diacetyl (smör, smörkola), alkohol, skolkrita och söt jäsande deg. Känns lite billig och obalanserad. Kanske har det med alkoholhalten att göra?

Smaken är definitivt obalanserad. En mycket snabbt passerande bitter ton, råa malttoner som om den inte vore färdiglagrad (knäckebröd, deg) och en salt smak av köttbuljongtärning. Eftersmaken innehåller främst alkohol och smördegs-kakor.

Kolsyran är medelstark, bubblorna skarpa. Vätskan är medelmjuk.

En obalanserad tjeckisk öl? Jodå, de finns. Det här är en av dem. Inte god.

Betyg: 2,3. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 15:50 för 330 ml.

Bonusfundering: Visst känns det som om det är mycket mer 33 cl i senaste fasta släppet än vad det varit tidigare. Undrar varför?

7 kommentarer:

 1. Jag håller med om din analys, tjeckerna kan mycket bättre än det här.

  SvaraRadera
 2. Jag hade inte tänkt köpa denna, inte nu direkt när de släpptes iallafall. Men en ur personalen på Nordstan sa till en annan kund "Den här får du ju inte missa!" så jag smög ner en lite försynt i min korg.

  När jag öppnade den skummade den ganska mycket ur flaskan, och när jag väl doftade och smakade trodde jag först den var dålig. Men jag drack upp den ändå. God var den då inte. Vet inte riktigt vad det var för något, om den var dålig eller skulle vara sådär. Inget jag köper igen iaf.

  SvaraRadera
 3. "Speciál" är enligt tjeckisk lag ett öl över 13°. På Systembolaget finns också Baron Trenck (14°) med den tjeckiska texten "Speciální" på etiketten. Det kan snarare ses som en skatteklass - än en riktig öltyp.

  Översättningen är språkligt korrekt, men ändå något vilseledande. Systembolaget och svenska ölnördar brukar mena att specialöl är något mera speciellt - inte bara mera styrka.

  SvaraRadera
 4. @Anonym: Tack för klargörandet.

  SvaraRadera
 5. Jag provade också en Comenius häromdagen. Precis som för dempa så skummade det en del ur flaskan. Degig snarare än brödig smak, inte särskilt bra. Kommer inte heller köpa den igen.

  SvaraRadera
 6. Nu har jag också provat denna och kan bara instämma, den här var riktigt dålig. En av väldigt få öl som jag hällt ut.

  SvaraRadera
 7. Den går utmärkt att hälla i slasken. Detta var inte gott, så nu kan man konstatera att Tjecker också kan gört abort sig!

  Amstel

  SvaraRadera