2009-10-07

Guinness 250 år del II


Jag ska försökahålla mig lite mer kortfattad om alla sidogrejer. Men... Det är som Rallys Göta-Petter rappade: "Rimmen faller tungt / jag tar det lugnt / Snackar på / står på tå": Det bara kommer.

Vi fick headset och en guide och fick gå runt den mycket pedagogiska och elegant utformade utställningen. Okej, jag visste väl i stort sett allt det som berättades, men för folk som inte har hela huvudet nerkört i ölnördandet så rekommenderas ett besök.

Det rekommenderas i alla fall, faktiskt. Bara att se samlingarna av Guinness-memorabilia, lära sig om marknadsföringen och se det gamla brygghuset med de kvarvarande detaljeran överallt var en upplevelse i sig, toppat av baren i en glasbubbla högst upp på taket. Jag undrade om det inte blir väldigt varmt när solen ligger på, men press-folket som minglade svarade att så soligt var det bara 2-3 dagar om året. "Det här är Dublin". Poäng.

Efter detta buss till hotellet där vi äntligen kunde packa upp.

För att få ut ytterligare lite av den röriga informationen. Armband och karta visandes var kvällens pubaktivitet fanns.

Det visade sig vara promenadavstånd till puben The Church, mycket riktigt en fd kyrka. Kopplingen till Arthur Guinness var att han gifte sig där en gång i tiden. Mycket folk men gratis grillbuffé och dryck. Ett ganska medelmåttigt irländskt folkmusikband spelade inne i den ganska röriga publokalen. Vi (jag, Christer, Pelle) satte oss ute och småpratade om ölsituationen i Sverige.

Efter detta drog vi oss mot hotellet. Jag gick vidare till ett par pubar i närheten och tog ett par pints av Guinness/Diageos red ale Smithwick's, en ganska småtrist ale. Intressant var att jag inte någonstans såg Kilkenny på fat, vilket jag väntat mig.

Så vart det natt.

7 kommentarer:

 1. Är inte Smithwick's, och Kilkenny samma öl ? Dom bytte väl bara namn på den när den skulle exporteras för att namnet var för svårt att uttala.

  SvaraRadera
 2. @seb: Jag har faktiskt ingen aning. Är det så?

  SvaraRadera
 3. @Bark: Saxat från Wiki "Kilkenny Cream Ale is similar to Smithwick's Draught; however, it has a cream head similar to Guinness, and it has a stronger taste (more bitter than Smithwicks).[citation needed] The 'Kilkenny' name was originally used during the '80's and '90's to market a stronger version of Smithwick's for the European and Canadian market due to difficulty in pronunciation of the word Smithwicks; but it now refers to a similar yet distinctly different beer."

  SvaraRadera
 4. @Seb: Det var som fasen. Jaja, det var inte den roligaste ale jag druckit.

  SvaraRadera
 5. Du hann inte med något besök på The Porterhouse? Gissar att de har roligare öl, även om jag i och för sig inte har några problem med att drick en Guinness nån gång ibland. Guinness Foreign Export Stout eller vad den heter är faktiskt riktigt trevlig.

  Utsikten högst upp i baren är grym. Det var dock ingen sol när vi var där heller :)

  SvaraRadera
 6. Hoppas att du fick tillfälle att besöka en eller flera av de oberoende hantverksbryggarna på Irland, om nu Guinness släppte sitt grepp :)

  Som gammal bryggare på den gröna ön är det kul att höra rapporter om att marknaden blomstrar för de små.

  I september gick den andra Septmenberfest av stapeln i Phoenix Park, Dublin, som i år lockade rekordpublik. Så många kom att ölen tog slut. På plats var Franciscan Well (Cork); The Porterhouse (Dublin); Carlow Brewing (Carlow); Beoir Corca Dhuibne (Kerry); Messrs Maguire (Dublin); White Gypsy (Tipperary); Galway Hooker (Galway/Roscommon); Hilden Brewery (Antrim.)

  Min läromästare och mentor Cuilan Loghnane brygger idag i egna White Gypsy i Templemore och Messrs Maguire (där jag bryggde ett par år). Hilden Brewery söder om Belfast i norr rekommenderas. Mycket vackert belägen bryggeri och restaurang. Har jazzfestival under sommaren. Brukade brygga lager till deras pub/restaurang på MM. Porterhouse gör tre goda stouts och deras Hersbrucker påminner en del om Hell (Jämtland). Alltid trevlig stämning.

  Franciscan Well i Cork har en årlig festival för hantverksbryggare vid påsk som rekommenderas om man har vägarna förbi.

  Guinness i all ära men det var länge sedan man lanserade något av värde. Minns med smärta veteölsexperimentet Bréo ("Den Vite"), tidigt 2000-tal, som ett veteöl som hade mer gemensamt med Ramlösa Citron än Erdinger.

  Go Munster!!!

  Thomas Bingebo
  Bryggare
  Oceanbryggeriet Göteborg
  (tidigare på DWAN Brewpub, Thurles, Tipperary & Messrs Maguire, Dublin).

  PS Ocean Stout kommer att bryggas just efter nyår igen.

  SvaraRadera
 7. Hej, jag har varit en del på Irland och bland annat vid bryggeriet i Kilkenny. Alla "locals" jag talat med om dessa två ölnamn påstår att Kilkenny och Smithwick's är ett och samma öl men för att komplicera det lite så finns Smithwick's i en endast irländsk variant som är lite svagare och i en exportvariant som utanför Irland kallas Kilkenny.

  Det finns lite mer info om irländsk öl på denna sida http://www.europeanbeerguide.net/irlbrew.htm och ta en titt under E. Smithwick and Sons Ltd för än mer detaljer kring Smithwick's/Kilkenny.

  SvaraRadera