2009-10-28

Systembolaget 2010 del III: Vår

Våren 1982.

Det här inlägget kräver egentligen förkunskaper om Systembolaget som man nog egentligen inte ska ha om man är en normal kund (eller människa). Så har ni läst in er på sortimentsroller nu? Bra.

Första tillfälliga lanseringen 2010 blir vår och kommer till butikerna den 1 februari. Temat är Det heta och kryddiga köket. Ett slags undertema är Drycker från länderna i Nord- och Sydamerika.

Följande öl ska köpas in till detta tillfälle: Segment, sortimentroll, modul, ursprung och tema.
 • Lager flaska svensk (upp till 5,9%), Profil, BAS, Sverige, Det heta kryddiga köket
 • Lager flaska svensk (upp till 5,9%), Profil, T2, Sverige, Det heta kryddiga köket
 • Ale flaska, Profil, BAS, USA, Nord- och Sydamerika
 • Ale flaska (upp till 5,9%), Profil, T2, USA, Nord- och Sydamerika
 • Ale flaska (upp till 5,9%), Profil, T2, Sverige, Det heta kryddiga köket
 • Veteöl flaska/burk, Profil, T1, -, Det heta kryddiga köket
 • Veteöl flaska/burk, Profil, T2, -, Det heta kryddiga köket
Hm, det här kan bli en del intressanta grejer faktiskt. Kanske kan det här med sortimentroller och teman skaka fram en del intressanta öl som annars inte kommit fram? En svensk ale som passar till het mat? Jag blir rätt nyfiken!

9 kommentarer:

 1. Oppigårds Amarillo Spring, 5,9%, kontinuerligt humlad med amarillo.

  /Björn
  Oppigårds

  SvaraRadera
 2. @Björn: Det var snabba ryck. Tackar tackar! Dags att börja hamstra Vindaloo-kryddpasta!

  SvaraRadera
 3. @Björn: Låter alldeles underbart trevligt!

  I övrigt funderar jag på vart extremölen ska få plats... Imperial stout, lambik, DIPA, barley wine osv. Känns som att sådana öltyper kommer få ännu mindre plats nu när lanseringarna blir färre.

  Ska bli oerhört spännande att se hur detta artar sig!

  SvaraRadera
 4. Dugges Spring Beer (lager) + Sigtuna Vårweizen (veteöl) kommer också i februari!

  Även Fox Barrel "riktig" äppelcider på färskpressade äpplen från Kalifornien.

  Mvh
  Marc på Brill

  SvaraRadera
 5. Dugges Spring Beer? I'll be damned! Kul!

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt trevligt!

  Kanske inte är så dåligt med förändring, trots allt

  SvaraRadera
 7. Jag provade förresten Dugges Lager nr 1 på SMÖF. Jag gillar ju inte lager men måste erkänna att den var rätt bra. Är deras Spring Beer något liknande? Nån som provat båda?

  SvaraRadera
 8. Oppigårds vann "finalen" mot vårt bidrag med 22-21. Problemet med offertförfarandet för oss hantevrksbryggare är planeringen. Korta palneringstider är alltid svårt. Vi kan satsa mycket på vårt varumärke (för vår del - Ocean IPA, Ocean 12 Plato Lager, Ocean Göteborgsporter och Ocean EKO Pale Ale), för att sedan kanske vara tvungen att satsa allt på en helt ny sort om vill vara med i SB klubb.

  Det mest bisarra är att vår IPA inte kan offerteras mot SB då man söker en IPA för att den är för svag (5,4%). Jag tycker att det idag verkar vara så att SB numera också ska säga till mig som bryggare vad jag ska brygga. Sedan är väl SB´s roll att få folk att dricka alkohol mer ansvarsfullt - varför då exkludera produkter som är för svaga? Eller att föra fram produkter som är onödigt starka för en social dryckeskultur.

  Tycker att SB bör införa ett regionalt ordinarie sortiment samt att man mer lyhört inte ska lägga sig i vad vi vill brygga. Se bara på alla Single Hop Spring-öl som nu dyker upp på fat. SB bestämde namn, pris, alkoholstyrka åt oss bryggare.

  Låt oss brygga vad vi anser vara bra och intressant - för är det bra så säljer det - bara vi får ett medium att sälja i och växa i, må det vara SB, gårdsförsäljning eller på restaurang/pub.

  Thomas Bingebo
  Bryggare
  Oceanbryggeriet Göteborg

  SvaraRadera
 9. För min del får gärna Systembolaget sluta och lägga sig i vad bryggerierna producerar. Blir lite väl klåfingrigt för min smak och ännu en anledning att jag tycker att Systembolagets monopolställning är bekymmersam.

  SvaraRadera