2009-10-12

Drakens Imperial Vienna

Häromveckan hade Radio Göteborg temat öl i sin serie om njutningar. Rick Gordon Lindqvist fick i fem inslag prata om allt möjligt kring öl. Och som vanligt när han öppnar munnen lär jag mig något nytt om denna dryck. Dempa samlade ihop länkar till inslagen här. Rekommenderad lyssning.

Men Rick Gordon kan inte bara prata öl, han kan brygga den också. Den här flaskan fick jag tidigare i höstas när jag besökte honom: Drakens Imperial Vienna från bryggerikollektivet Drakens Ångbryggeri. 7%. 60 IBU. Jag ska direkt säga att jag inte vet när det här ölet bryggts eller om det borde ha druckits för länge sedan.

Om än en ovanlig öltyp är han inte först; jag minns att det på slutet av nittiotalet fanns en Falcon Bayersk Strong på samma alkoholhalt. Hade inte också Åbro en stark Bayersk? Fast de tror jag aldrig att jag drack.

Vätskan är i stort sett klar; färgen är något blek brunröd. Det rätt stora skummet försvinner efter ett tag iväg utan att lämna några rester på glaset.

Doften är elegant och ganska alkoholkraftig. Toner av nötter, röda winegum, en rejäl bitterhet som ändå känns avrundad. Aningar av färskt virke och lätt oxiderade starkvinstoner i bakgrunden – påminner faktiskt en del om en old ale.

Smaken är först söt. Sedan kommer toner av rågbröd, hallon, alkohol, fruktgodis, lite björksav. Aningar av jord och mer fruktgodis i eftersmaken. Avslutningen är lätt jolmig med en mycket lätt alkoholton.

Kolsyran är ganska kraftig, men bubblorna är små och mjuka. Vätskan är lite lätt.

Mja, jag hade väntat mig mer. Några 60 IBU tror jag i alla fall inte på, den kändes snarare syrlig än besk. Beröm till väldold alkohol dock.

Betyg: 2,75.

6 kommentarer:

 1. Jag tackar återigen för de vänliga orden samt en gedigen recension. Jag är själv mkt nöjd med ölet :) Var lite ledsen när sista flaskan intogs i förra veckan. Den bryggdes i februari/mars vill jag minnas.

  SvaraRadera
 2. Som medbryggare kan jag bekräfta att den ursprungligen hade ca: 60 BU. Dock har väl mycket av beskan och humlefräschören (Hallertau Mittelfrüh) försvunnit vid det här laget, då bryggningen mycket riktigt skedde i februari.

  Likaså kände jag också av en vinös oxiderad ton när jag klämde min sista flaska förra helgen.

  /Fredrik

  SvaraRadera
 3. Hej Magnus vad menas med IBU? Och vad betyder värdet 60?

  SvaraRadera
 4. @Anders: IBU betyder International Bitterness Units, en skala för kemisk analys av ett öls bitterhet. Läs mer på Wikipedia.

  SvaraRadera
 5. Jag tror jag har en flaska ståendes i källaren. Kanske ska dricka den snart. Är det här samma öl som fanns på sommarölsträffen?

  SvaraRadera