2008-06-19

Svaneke Aurum

Om jag förstår etikettens text rätt så tycker nog bryggarna att det här är Svanke Bryghus' bästa öl. Aurum betyder guld på latin, och ölen är en ofiltrerad, robust, underjäst och lite oren lager på 5,5%. Det här är den sista ölen som min mamma köpte åt mig på Bornholm...

Jag funderade en hel del över kategoriseringen, men redan efter första klunken stod det helt klart för mig: Det här är en gammaldags tysk öltyp som kallas "Kellerbier", en sort som jag hoppas se mycket mer av i framtiden!

Ölen är som sagt ofiltrerad, men häller man lite försiktigt får man ut i stort sett hela flaskans innehåll som en klar vätska. Färgen är djupt gul-bärnsten. När ölet hälls upp fräser det till, och det luftiga vita skummet sjunker ner till ett fingertjockt lager. I stort set inga skumrester på glaset.

Doften är frisk med en fin bitter not. Lite jäst, tysk aromhumle och en blommig mild sötma.

Smaken är maltig med orena (på ett positivt Kellerbier-vis) smaker av jäst, mineraler, snittblommor och färska grönsaker. Eftersmaken adderar en mycket mild bitterhet med en mycket lätt metallisk aning, fruktiga och blommiga smaker, örter, smör och rågbröd.

Kolsyran är relativt mild, men det finns samtidigt massvis av små friska bubblor. Vätskan är medelmjuk i munnen.

En klart godkänd Kellerbier, i stort sett som den skulle smakat på ett tyskt pub-bryggeri. Betyg: 3,75.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar