2008-06-07

Mikkeller Beer Geek Breakfast

Frukosten är dagens viktigaste mål, påpekar Mikkellers bryggarduo på etiketten, så de bryggde en närmast omänskligt kraftig amerikansk double/imperial stout och slängde i havreflingor och fina kaffebönor under tiden. Havregröt och kaffe blir frukost. Fast frågan är hur många som vill ha en närmast trögflytande svart öl på 7,5% först på mogonen?

Beer Geek Breakfast har varit uppmärksammat och närmast kultförklarat i USA under ett par år, och nu har Systembolaget tagit in den tillfälligt.

Färgen är kolsvart; det två fingrar höga skummet är luftigt och djupt brun-orange. Massiva mängder skumrester på glaset.

Den intensiva doften är torr och hårt rostad. Espresso, syrliga örter, brandrök, lite mynta och stora mängder bitter/fruktig humle.

Den stora smaken börjar med kraftigt rostad malt, elegant kraftigt kaffe/espresso. Liten sötma, viss syrlig örtig metall. Grillat kött. Stor generös beska. Brända torra toner. Grovt bröd i bakgrunden. Massor av humle med lite citrustoner.

Eftersmaken bjuder på en riktigt kraftig beska utan att det blir ohanterligt. Torr kaffesmak - kraftig espresso. Stekt kött, grädde. Eftersmaken är mycket mycket lång. Grillade grönsaker i avslutningen.

Kolsyran är medium, bubblorna medelstora. Vätskan är närmast tjock och mycket mjuk med lite torr efterkänsla.

Det är inget snack om saken, Mikkeller har skapat en öl i absoluta världsklass, och betyget blir därefter: 4,75. Och trots att jag använder många ord i recensionen känns det inte som jag gör den här rättvisa.

Egentligen hade jag tänkt att en gång till skriva något om att jag får lite dåligt samvete för att jag ger en stark mörk dyr öl ett jättehögt betyg. Men det känns inte riktigt som det blir meningsfullt efter en sån här upplevelse.

3 kommentarer:

 1. Underbar läsning!
  Jag köpte två flarror idag och denna recensionen gör inte förhoppningarna mindre.

  SvaraRadera
 2. Säger bara:

  Öppna inte 2 på en gång för den var lika mättande som Gunde Svans Havregrötsfrukost ;)

  Hittade myntan men hittade även kardemumma som jag hade lite svårt för. Hittade du den Magnus eller är det jag som inbillar mig?

  SvaraRadera
 3. Havregrynsgröt heter det nog :D

  SvaraRadera