2008-06-06

Läckö Slottsaquavit

Jag har ledigt idag. Liksom de flesta andra på nationaldagen.

Och vad gör man med den här fria tiden? Folk i allmänhet, liksom jag, försöker att känna sig fram vad som känns bra. Vilket väl är helt rätt, att bara kopiera något annat land (folk snackar väl mest om Norge) skulle bara bli fånigt.

Så vad har mitt hököga och min närmast övermänskliga analysförmåga (Obs ironi) kommit fram till gäller?

Jo, många verkar, mig inkluderad, ta en mini-midsommar med sill, färskpotatis och det andra samt folköl och snaps.

Så nu tror alla läsare att det blir ett tips på en god snaps? Jag kan inte göra er besvikna!

Min favoritsnaps de senaste åren är tveklöst Läckö Slottsaquavit. Det var en nyhet som lanserades för exakt 10 år sedan som V&S' första KRAV-märkta snaps.

Kryddningen är klassisk akvavit; enligt Tasteline dillfrö, kummin, fänkål och koriander. Egentligen inga konstigheter, men den här är så mild och rund i smaken utan att för den delen bli karaktärslös att jag snabbt gjorde den till en favorit.

Andra snapasar som jag gillar är Östgöta Sädesbrännvin (delvis av lokalpatriotiska skäl), Aalborg Export (som ironiskt nog bara säljs i Danmark) och Bäska Droppar. Fast den sista bara till pytt i panna, då.

För länge sedan var O.P. Andersson den jag föredrog, men jag insåg att dess krafiga kryddning tog över smaken helt från maten man åt. Vilket väl kan vara bra om det är otäck mat, men det äter jag så sällan.

Skål, och glad nationaldag!

2 kommentarer:

 1. Kul att du gillar Läckö.
  Jag håller med om att den är god.
  Jag kan rekomendera ett besök på Kållandsö och Läckö Slott. Jag bor två mil därifrån och nu på sommaren är det underbart där ute.

  SvaraRadera
 2. I åttondel stycket talas det om ”Andra snapasar.
  Vad är en det?

  SvaraRadera