2008-06-23

Belhaven Twisted Thistle IPA

När jag först tittade på båtens pub-öllista drabbades jag tillfälligt av eufori: Jag trodde att de hade Harviestoun Bitter & Twisted, flera gånger utsedd till världens bästa brittiska IPA (fast BA-folket verkar inte så förtjusta).

Men det hade de inte. Det var en annan brittisk/skotsk IPA, Twisted Thistle från Belhaven. Och det tackar jag ju inte nej till!

Fast jag undrar om de likartade namnen verkligen är en slump?

Det stora skummet är gulaktigt och luftigt; vätskan klar och ljust bärnsten. Massor av flor på glaset.

Doften är humlefrisk och fruktigt bitter med lite torra inslag och aningar av smör. Elegans.

Smaken är balanserad med en hel del humle, om än inte så bitter som jag hade gissat. Lätt fruktiga friska noter. Överhuvud taget är smakerna stora och väl sammanhållna. Eftersmaken är ganska maltig, men samtidigt ganska lätt: Jag noterade fruktig humle, torkade söta frukter och en viss torr beska.

Vätskan är småtjock och lite krämig, kolsyran mild-medium.

En trevlig och lättdrucken IPA med oväntade söta toner. Inte alls pjåkigt, men inte heller jättespännande: Betyg 3,55.

3 kommentarer:

 1. Skulle jag springa på en sån där "helt okej" IPA på finlandsfärjan hade jag gett den 5 plus direkt bara av den anledningen att den finns tillgänglig där bland all annan "skit" ;)

  SvaraRadera
 2. Hej
  Lite sen kommentar kanske men drack själv nyligen twisted thistle och den föll mig väldigt väl i smaken. Undrar om du har tips på någon öl som liknar denna eller så?
  / André

  SvaraRadera
 3. @André: Tja, de flesta engelska IPA borde funka. Fullers India Pale Ale. Nils Oscar India Ale. Indianviken Pale Ale…

  SvaraRadera