2008-06-14

Estrella Damm

Snacka om tajming: En öl köptes in när den kom i det tillfälliga sortimentet för ett tag sedan, fotograferades, lades i en pappkartong och så... Glömde jag helt bort den!

Så en kväll som denna passar det väl med en av de populäraste spanska lagerölen? Estrella Damm5,2% 4,6% från Damm S.A.

Färgen är klart halmgul, skummet är fingertjockt, kompakt och vitt. Fina skumrester på glaset.

Doften är maltig med toner av vitt franskbröd. Lite lätt bitter - ren enkel och okomplicerad.

Smaken är lite kraftigare än vad jag väntat mig: Ren och fin malt med toner av vitt bröd. Frisk och fin mild bitterhet. Eftersmaken har toner av syrlig lime och en mjuk bitterhet. Lite mjöl i slutet.

Kolsyran är medelkraftig. Mycket frisk och lätt krämig vätska.

Ren, klar, okomplicerad och lite torr utan konstiga bismaker. Det är såhär jag vill att en storbryggeri-lager ska smaka. Betyg: 3,9.

9 kommentarer:

 1. Kommentera gärna mitt inlägg om kolli krav när det gäller gales...framför allt kolli krav i allkmänhet....

  SvaraRadera
 2. Det kan jag försöka. Om jag hittar det. Vilket jag inte gör just nu.

  SvaraRadera
 3. Inhandlade just denna öl idag då det ska bjudas på medelhavsinspirerad buffé i dagarna. Ditt positiva omdöme höjer förväntningarna på dryckesvalet. Kul!

  Två små detaljer så... Om jag förstått det hela rätt så är denna öl del av det ordinarie sortimentet då den ju lanserades i april (alltså ingen tillfällig nyhet). Dessutom ska alkoholhalten enligt flaskan (samt SB) ligga på måttliga 4,6%. Om detta är en Exportvariant vet jag dock inte då producentens hemsida säger 5,4% och BeerAdvocate 5,2%. Någon?

  Som sagt var ... Små detaljer och nu är de nämnda.

  SvaraRadera
 4. Du hittar det under Systembolagets nyheter augusti 2008

  SvaraRadera
 5. Alkoholhalten ändrad - jo, det är rätt vanligt att stora ölsorter finns i ett otal alkoholhalter, alla optimerade för olika marknaders lagstiftning och skatter.

  SvaraRadera
 6. Hej,
  Varför har du inte sagt nånting att ölet innehåller ris och majs?
  Det är ju ingredienser som verkligen hör hemma i en lager!

  Roman från Tjeckien

  SvaraRadera
 7. Postar du ett inlägg 18.31, mitt under Sverige-matchen??

  Jag som trodde du gillade fotboll :(


  ;)

  SvaraRadera
 8. Roman från Tjeckien: Jag hade nämnt det om råfrukten hade märkts i smaken. Det gjorde de inte. Gör man det så här snyggt har jag ingenting emot majs och ris som ingredienser.

  Det görs också en hel del riktigt dålig öl som följer Reinhetsgebot...

  zeke, texas & hajen: Jag gillar fotboll, men jag är inte riktigt sams med Sveriges Fotbollsförbund, så jag följer inte deras lags matcher så slaviskt (en diskussion som inte hör hemma här). Fast igår var det faktiskt trevlig underhållning.

  SvaraRadera
 9. Vet inte om den just den flaskan du hade var väldigt olik den jag hade, men håller inte alls med Estrellans höga omdömme.
  Vid en blindprovning av lager som ligger i samma prisklass hamnade denna överlägset sist. Alldelles för mycket inslag av gamla grönsaker samt en fadd beska.
  Nu drack vi alla ölen en kväll inomhus och cisst den är säkert bättre med lite grillat. Men den kvällen var den inte bra alls.

  SvaraRadera