2008-06-12

Brooklyn Black Chocolate Stout

Det är lite svalare, och därmed lite bättre läge för kraftiga grejer. Och jag har haft en flaska Black Chocolate Stout från Brooklyn Brewery i kylen ett bra tag som jag nu tänkte skärskåda. Det är alltså fråga om en Russian Imperial Stout på ruggiga 10,6%.

Förra årgången (06-07?) tyckte jag om och gav 4,2 i betyg. Det var väl den här som skulle kommit i vintras men blev tillbakadragen på grund av avsaknad information om alkoholhalt? Ryktet säger dock att årets ska vara något ojämn.

Men först ska flaskan få tina från kylskåpstemeratur...

... Såååja.

Vätskan uppför sig mycket elegant under upphällningen: Tyst, lite trög och mjuk. Lite som att hälla motorolja, faktiskt. Färgen är svart, vätskan är klar och det fingertjocka skummet är ljust brunt, kompakt och fingertjockt med en lite ljusare yta.

Doften är stark, rostad, lite syrlig med en hel del alkohol (10,6% är inte helt enkelt att dölja), mörk choklad, irish coffee, mandel och nötter, pumpernickel, mörk hålkaka och en aning madeira och julkryddor. Allt det djup och den elegans man kan begära.

Smaken är inte så kraftig som jag förväntat mig, men den har gott om karaktär: Torr rostad malt, en elegant syrlig humlearom och en värmande alkohol som inte alls stör. Torkad frukt (aprikoser, fikon, äppelringar), en mycket lätt sötma, lite fat/trä och aningar av kakdeg. Eftersmaken har en mild fruktig syrlighet, en sakta ökande beska och toner av såväl kaffe som mörk choklad och småkakor. Avslutningen har en behärskad torr bitterhet som räcker länge.

Kolsyran är frisk, men inte så kraftig så den står i vägen. Små bubblor. Vätskan är inte så tjock som jag hade befarat, men väl mjuk och elegant.

Om jag tittar på förra årets recension, så verkar den här något mildare i smak och kolsyra och inte ha de toner av rödvin som fanns då. Skillnader i ölen eller i mina sinnen? I varje fall blir jag faktiskt lite förvånad när jag räknar samman dagens betyg och hamnar på... 4,3.

2 kommentarer:

  1. När jag fyllde 20 (ganska nyss...) och fick "Öl från hela världen över 350 klassiksa ölsorter" var denna den första jag blev riktigt sugen på att inhandla/konsumera. Har dock inte blivit av ännu, men jag är ju inte MINDRE sugen nu direkt..

    SvaraRadera
  2. Det här är en av mina favoriter. Drack dock upp de två flaskor jag köpte i mars för längesedan (de tog slut fort också).

    Drack nyss en Old Rasputin, och jag måste säga att Black Chocolate är bättre. Rasputin är god, men något obalanserad tycker jag. Känner inget behov av att dricka min återstående flaska på ett tag...

    SvaraRadera