2008-06-07

St Peter's India Pale Ale

Inget nytt på fat på Bishops Arms ikväll, så jag detaljstuderade kylskåpen. Ett par odruckna öl hittades. En av dem var India Pale Ale (5,5%)från engelska St Peter's. En IPA är ju nästan aldrig fel... Det verkar som de slutat med sina ovalt platta flaskor och gjort en ny rund i samma gammaldags stil. Lite trist.

Trist var också att de tryckt baksidetexten med litet typsnitt i svart på en tonad lila-blå botten. Totalt oläsligt!

Färgen är bärnsten, det två fingrar höga skummet beige och hårt som vispgrädde. Vätskan är klar.

Doften är fullproppad med humle, honung och torkad frukt. Fin bitterhet med lite kemiska toner av skurmedel och färg.

Smaken innehåller även den massvis av humle. Fin bitterhet, toner av torkad frukt. syrlig citron, viss sötma från den milda malten. Bra beska i eftersmaken kompletteras av lätt rostade toner. Balanserad och bitter avslutning med smaker av olivolja och honung.

Medelstark kolsyra, små friska bubblor. Vätskan är mjuk och lätt.

En bra IPA, de kemiska tonerna skulle ha stört ordentligt i andra öl men här tycker jag att de passade bra. Betyg: 4,05.

Nej, jag orkade inte ta med flaskorna hem för att ta bilder på dem. Någon måtta får det vara. I alla fall i kväll.

3 kommentarer:

 1. Jag drack den här ölen i fredags och blev positivt överraskad - en engelsk IPA som smakar gott! Det finns flera bra engelska ipa, men det finns ju nästan ännu fler stolpskott (eller avdankade och humlesnåla bryggare kanske man ska säga). Nu kanske detta var en grov generalisering utifrån min egen smak och gom...
  Men den här var trevlig. Tydligen hade flaskan fått bli rund istället för oval av ekonomiska skäl. På Irland var tydligen de ovala flaskorna ännu i bruk, enligt hörsägen.

  SvaraRadera
 2. Du borde gilla Marston Old Empire, som är ganska kraftigt bitter. På ett obalanserat sätt tycker jag, men det är ju en smaksak.

  SvaraRadera
 3. Ja, Old Empire har jag prövat, men den faller mig inte helt i smaken. Lite för torr smak och beska i den tycker jag.
  Jag drack Warrior IPA på fat på OT för någon månad sedan, den är ju amerikansk så det förslår men ändå mycket trevlig. Likaså Ölfabrikkens Råg IPA, en sån öl som man skulle kunna dricka varje dag...
  (Jag är IPA-fetischist, men det har du redan förstått...)

  SvaraRadera