2008-06-05

Dugges High Five!

Jag är lite nervös av mig just nu. Mycket tid och pengar har satsats på den här ölen. Men mina erfarenheter av de tidigaste flasktappningarna av Dugges var inte helt positiva (se bloggens arkiv från mars-april)...

High Five!. En amerikansk India Pale Ale på 7,5%.

Öppnar flaskan. Inget konstigt skum.

Doftar försiktigt. Fruktig humle. Inga konstiga söta noter eller jästigheter...

Jag pustar ut en aning.

Häller upp. Inga skumexplosioner. Fortfarande ingen konstig lukt.

Å andra sidan. Den här lådan kommer från en sats som enligt en etikett är tappad på flaska 29 april, så de borde ju vara färska och fina.

Vätskan är aningen grumlig. Färgen djupt bärnsten-brun. Den stora skumkronan är varmt beige, det avslutas i en fin krater. Antydningar till skumrester på glaset.

Doften är frisk med lite bittra-fruktiga toner, lite virke och blåmögelost. Syrliga toner av grapefrukt och citronskal. Över huvud taget väldigt amerikanska dofter.

Smaken är till att börja med frisk och bitter. Lite söta toner med aningar av vitt bröd. Tallbarr och grapefrukt-marmelad. Inga spår av alkohol här... Eftersmaken har en mycket lång bitterhet med milda deg-artad sötma. Buljong, stekos, kiwi och krusbär. Lite fatlagrade antydningar av torkad frukt och vinäger i avslutningen.

Kolsyran är mjuk med små friska bubblor; vätskan är mjuk och behaglig.

Det här blev en svår recension att skriva. Så mycket som jag funderat på den, alla förväntningar och all väntan. För mig kändes det nästan som att jag skulle ge den toppbetyg oavsett hur vätskan i flaskorna egentligen var. Så jag kanske håller tillbaka lite.

Men jag erkänner. Först satte jag en femma i smak-kolumnen. Men så hittade jag en liten snabbt övergående konstgjord nyans som kanske inte gjorde den perfekt, så smaken - som i övrigt väl följer specifikationen för en amerikansk IPA - "bara" får 4½.

Betyg: 4,5.

Visste du att... Namnet kommer från de fem sorters alfa-humle som finns i ölen? Jaha, det visste ni. Aldrig får man glänsa.

4 kommentarer:

 1. Verkar vara värd att vänta på. Jag drack ett par ur Göteborgssviten på flaska, Avenyn Ale och Johannas Bästa om minnet inte sviker mig helt, och blev ganska besviken. Nu verkar Dugges ha fått ordning på grejorna.

  SvaraRadera
 2. Jo... Dessutom gör rykten gällande att High Five! kommer i beställningssortimentet under tidig höst.

  SvaraRadera
 3. Jag är nästan lika lättad som du att den smakade bra. Efter all denna tid och allt elände! Slutet gott, allting gott! Skål!

  SvaraRadera
 4. Yes! Idag ringde de äntligen från bolaget och meddelade att jag kunde hämta ut dem. :D

  Smakade High Five på The Rover för några månader sedan och det orsakade lite spontana småhopp av glädje! Så nu på fredag är det dags att prova igen.

  Ingen mer än jag som tycker att den första lilla aning till smak som man får i munnen påminner om hur Yes! diskmedel luktar?

  Förövrigt hade jag nästan lika mycket strul med att få igenom beställningen som du hade. Jag fick veta av en herre på bolaget att de har inte mindre än tre olika system för beställningar och att det är lite snurrigt hur de är sammanlänkade. Så att det blir fel är nog inte så konstigt...

  SvaraRadera