2014-05-13

Flandern 13 - De Blauwe Kater


Efter den långa och avslappnade middagen på Zarza så skulle flertalet i gänget vidare. Målet var lite oklart men det skulle drickas öl på något ställe där man kunde småprata.

De Fiere Margriet Bier Café sägs ha stadens bästa ölsortiment, men det var i stort sett fullsatt och med hög musik. Några valde hotellet, flertalet av oss gick vidare.

Studentstaden Leuven är mycket krogtät, så vi behövde bara gå över torget till nästa potentiella ställe. Vi stannade och beundrade det vansinnigt dekorerade sengotiska stadshuset, som man ju gör.

En man dök upp från ingenstans och förklarade att det minsann var fejk. ”Det bombades sönder under första världskriget och det ni ser är från nittonhundratalet” väste han fram innan han försvann igen. Jag kollade upp det där senare, och det stämmer inte. Visst, staden blev ordentligt förstörd under förta världskriget, men just stadshuset klarade sig med minimala skador. Däremot skadades det allvarligt under det andra världskriget och framsidans fasad är till största delen från 1970-talet.

Nå, efter denna historiska paus traskade till The Capital, som enligt Guinness rekordbok ska ha världens största sortiment av öl på flaska: över 3.000 att välja mellan. Där gick det inte ens att ta sig in genom dörren. Och dessutom skulle jag troligen ha valt den 3.000:e sämsta ölen i sortimentet.

Bara att gå vidare. Vi passerade nu Oude Markt, enligt guiden världens längsta uteservering. Fast jag vet inte, det säger Düsseldorf också. I vilket fall var det här som stadens studenter samlades, och det såg ut att vara full fart på såväl dansgolv som ölkonsumtion.

Efter att ha gått iväg några kvarter och in på en gård hamnade vi på så på De Blauwe Kater. Stället är egentligen två, dels ett litet ölcafé med kanske 10 bord, dels en jazzklubb. Temat var tydligt, här spelades det jazz i högtalarna och varje måndag trängde in något liveband i den trånga lokalen.

Duggregnet hade nu upphört och vi placerade oss vid ett par timma bord på den lilla innergården. Disken ställdes på ett angränsande bord. konstigt nog verkade flera av glasen helt orörda. Jaja.

Vi började prata om skillnaderna mellan att vara ölintresserad i Sverige, Norge och Danmark. Om mer eller mindre absurda lagar och bestämmelser och om villkoren för krögare.

Plötsligt dök ett sällskap upp och undrade lite förvånat var deras öl tagit vägen. Det visade sig att de som suttit borden vi slagit oss ner vid inte alls hade gått därifrån, de hade bara tagit en timmes matpaus på annat ställe. Nå, ölen deras var kvar och de satte sig med glada miner vid ett par bord inne i valvet som ledde ut på gatan.

Jag kom in på ämnet Belgien, jag hade nämligen observerat något: Förutom ett par som uppenbart hörde till en turistgrupp hade jag inte hört ett ord på franska, inte heller franska tidningar, skyltar eller anslag på franska. Belgien är tydligen mer delat än jag anat.

Jo, svarade guide Stijn, så är det. Flamländare brukade normalt besöka Vallonien någon gång per år, för att bada vid kusten eller äta på någon restaurang. Vallonerna, tyckte han, kom aldrig till Flandern. Det kom in mer turistpengar från Storbritannien än Vallonien, förklarade han.

Belgien är så uppdelat att det inte går några lokaltrafiklinjer mellan regionerna, ska man åka till ”andra sidan” får man ta tåg eller bil. Fast så är det ju av administrativa/ekonomiska skäl även mellan svenska län. Hm.

Så varför inte bara dela på det, som vissa politiska grupper vill (framför allt i Flandern)? Tja, förklarade Stijn, det var framför allt tre skäl:

Dels Bryssel, som är en blandad stad, som har samma mått av självstyre som Flandern och Vallonien. Vad ska man göra med Bryssel? Det enda möjliga vore då att bilda tre nya… länder. Och ett av dem skulle få behålla alla symboler och institutioner som jobbats fram de senaste 200 åren.

Det andra skälet var ekonomiskt. Det är inte helt lätt att driva ett litet land administrativt, exempelvis mot EU. Och han förklarade att många insåg att det inte skulle bli ett dugg effektivare eller billigare att i stället ha tre sådana administrationer.

Och så… Det verkade vara väldigt mycket jobb med att skapa länder. Och, om man skulle se rationellt på det, väldigt lite att tjäna. Speciellt som de allra mest hårdföra delningsförespråkarna var de som kändes minst lämpade för att kompromissa fram nya länder.

Jo just ja, jag hade ju köpt mig en öl: De Ranke XX Bitter som kanske inte var det fräschaste jag druckit i livet så var den i alla fall inte så jästig som ölen under dagen mer eller mindre varit. Och passade mycket bra i den svala natten.

Ytterligare prat om öl och öldrickande och hur de skiljer sig diskuterades. Stijn hade i höstas haft en liknande resa för ryska ölskribenter. De drack… mer… än vad vi gjorde.

Nå, min öl var slut och jag med. Trots allt var det här den första kvällen som jag inte var först i säng under resan.

Det blev en skön promenad i försommarkvällen. När jag kom tillbaka till mitt hotellrum så tittade jag ut genom fönstret. Inne på Stella Atrois-bryggeriet såg jag i några fönster en handfull människor i reflexvästar som åt ur sina matlådor.

När jag lagt mig funderade jag över de människor jag träffat under dagen och de som just ätit lunch under sitt skift mittemot.

Det var då jag insåg att det där med att brygga öl, det kan vara väldigt olika saker.

Disclaimer: Hela resan bekostades genom ett samarbete mellan Visit Flanders, Visit Brussels, Visit Brugge och Stad Leuven Tourism. Min motprestation är att skriva om resan och ge dem statistik kring inläggen.

6 kommentarer:

  1. Apropå språk, hur fungerade det språkmässigt mellan deltagarna från de olika skandinaviska länderna?

    SvaraRadera
  2. Vi valde medvetet att hanka oss fram på våra modersmål, om än långsammare och utan de mest komplicerade uttrycken och grammatiska finesserna.

    SvaraRadera
  3. Jättekul att få ta del av reflektioner och bilder från denna resa! Det blev till och med lite poetiskt där på slutet om de matlådeätande Stella-arbetarna ;)

    Apropå något helt annat, kommer vi att få läsa en recension av Brutal Brewings "Flat Tire"? En modern lager liknande Summer Edition/Beervana som du gillade härom året. Men denna är ännu billigare, ligger på löjliga 8:20/burken. Det skulle vara kul att få veta hur du upplever den. Själv köper jag den jämt och ständigt, antagligen SBs mest prisvärda öl alla kategorier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja titta, Flat Tire har jag helt missat. Nå, vi får se om jag kommer ihåg att köpa en burk nästa gång jag är på Systembolaget. Just nu ligger jag ruskigt efter när det gäller recensioner – köpte bara en ny öl vid senaste släppet.

      Radera
  4. Liten besserwisser-anmärkning: Flamländarna åker inte till Vallonien för att bada vid kusten. V. har nämligen ingen kust. Belgiens korta kust tillhör helt Flandern. Om flamländare vill bada vid en kust där befolkningen talar franska åker de till Frankrike.
    Mats B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppsan, då förstod jag fel. Lätt hänt i den miljön och efter den dagen.

      Radera