2017-11-14

Systembolagets Varunytt december 1994 I


Jahapp. December 1994. Jag hade just slutat min första termin på civilingenjörsprogrammet och ungefär här hade jag insett att det jag drömt om i stora delar av mitt liv inte var något för mig. Någonstans här flyttade jag också från studentkorridoren till en studentlägenhet och med det blev inofficiell sambo med frugan. Men mest satt jag på universitetet och glodde på nyheten www.

En förvirrad och osäker tid för mig.

Men det var ändå ingenting på hur det var för Systembolaget och Vin & Sprit. Det här var sista Varunytt innan Sverige gick med i EU. Med det: Bort med 5,6 %-gränsen på öl. Bort med Systembolagets totala godtycke för sortimentet. Och bort med importmonopolet för vin och sprit. Luften darrade. Och inom några år kom hela den svenska alkoholbranschen att ha ändrats i grunden.

I det ordinarie sortimentet kom det i december 1994 exakt 1 ny öl, en ljus lager, och den kom från Pripps. Skåne Vapen Export, ett ”Smakrikt öl med maltigt inslag och balanserad beska” på max 5,6 %. Den fanns på retur-flaska 33 cl för 10:70 och 500 ml burk för 16:60.

Jag har inget som helst minne av denna öl.

Bland de regionala artiklarna fanns Gamlestadens Pilsner i Göteborgs och Bohus län samt Skarabôrjar'n från Källefalls Bryggeri som såldes i Skaraborgs län.

Sedan kom det julöl också, men de återkommer jag till. Jag kan redan nu avslöja att det är färre än de som kom ut i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar