2017-11-12

Brekeriet Lusse Lelle

Bild: Brekeriet
Minusgrader ute. Och mörkt. Vinterdäck på såväl cykel som bil. Mitten av november. Fleecejacka inomhus. Jag ser ingen anledning att inte recensera en julöl.

Och därtill en av de mest omtalade och snabbsålda julölen i år: Lusse Lelle från Brekeriet, en berliner weisse bryggd med lactobaciller, brettjäst och saffran på 6,5 %.

Färgen är djupt saffransgul med lite beige, vätskan är grumlig. Det fingertjocka skummet är gult och kompakt, och det sjunker ner till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är syrlig med lime med en dragning åt det kemiska. Tydliga tunga toner av saffran och lussekatter.

Smaken är syrlig-söt med limejuice och lite jord. Aningar av nypressad apelsinjuice och vanilj. Men det är de växande rena tonerna av saffran som snabbt blir dominerande. Medelstor kropp. Eftersmaken är mindre syrlig med ännu mer saffran och lite söta småkakor. Saffran-slutet fortsätter i timmar.

Kolsyran är medel till lätt, de små friska bubblorna är kortlivade. Vätskan är mjuk och lite sträv.

Jag har druckit några hembrygder med saffran genom åren, och det har visat sig vara en svår krydda i öl: Den tar lätt över och låter smaken gå överstyr. Men den här är ytterst balanserad med en behaglig syra. Välgjort, precis som man väntar sig av en öl från Brekeriet. Bryggeriet har förklarat att de levererat alla flaskor till Systembolaget, och att de få som finns säljer fort. Jag rekommenderar att tälta utanför dörren och grabba tag i de flaskor som finns kvar!

Betyg: 4,1. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2017 (lagerstatus). Pris: 27:90 för 330 ml. Bäst före: 2022-09-13 (tappad SEP 2017, batch 107).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar