2017-11-01

Londonresan VI: Crate och Howling Hops

Det är alltid lite knepigt att komma på hur man på ett korrekt sätt ska hänvisa till platser i en främmande stad. Om jag tittar på kartan så skulle jag intuitivt tycka att Hackney Wick är i nordöstra London. Men lokalbefolkningen anser att det ligger i (rätt långt ut i) östra delen av storstaden. Och vem är jag att ifrågasätta detta?


Gentrifiering är ett populärt uttryck, och här kunde man se det ske i realtid: När vi gick från Overground-stationen till vårt mål så passerade vi små företag som i skitiga ruckel pysslade med sådant som begagnade bildäck, bilskrotning och ”återställning av billarm”. Samtidigt kunde man inte vända sig åt något håll utan att se byggkranar och nya stora bostadshus under byggnad.


Vi hade lite bråttom, för vi skulle till en inbokad visning av Crate Brewing. Vi hann inte riktigt i tid, utan fick krascha in i den pågående visningen. Den var fortfarande var kvar på sin första del i det pilotbryggeri som finns i anslutning till huvud-baren och pizzerian. Parliament spelades i bakgrunden (eller, rätt högt faktiskt). Jag tror att det var deras första bryggverk. Lite stressigt, men när vi fick lite Porter att dricka och höra om bryggeriets historia (de grundades 2012) så lugnade vi ner oss.

Vår guide berättade också en del fakta om öl och bryggning, och i alla fall jag fick verkligen bita mig i tungan för att inte gå in och rätta alla de faktafel och missförstånd som hon förde vidare.

Den här delen var klar och vi gick tvärsöver gården till deras kombinerade nattklubb och öllager, Micks Garage.

Selactah, selectah!
I kylrummet fick vi lära oss skillnaden mellan keg och cask. Crate säljer huvudsakligen sin öl på keg och burk, men vissa kunder vill ha flaskor eller cask. Det var inte helt lätt att höra guiden, dels för kylanläggningen, dels för att det var lördagskväll och klubbens DJ spelade tech house på sitt sound system i den icke-tempererade delen av lagret. Lite absurt, faktiskt.

Vi gick vidare till den tredje lokalen som bryggeriet hade vid innergården, Brew Shed. Här fanns det större bryggverket, samt en bar och en festvåning.För att vara såpass nytt gav bryggeriet ett väldigt slitet, småsmutsigt och ogenomtänkt intryck.

Nu satte vi oss vid långborden som stod i ett hörn av bryggeriet, här såg vi en ständig trafik av råvaror från tillagningsköket (som också låg här) till pizzerian tvärs över gården. Lite förvånad blev i alla fall jag när det plötsligt dök upp en kille som hällde humle i en av jästankarna. Inget konstigt med det förutom att det här var en lördag klockan 17:30. 

Brickor med ost, chark och tillbehör dukades upp. Till dessa fick vi tre öl (på burk): American Pale, Lemon Gose och IPA(?). Ingen av dem lämnade något bestående intryck eller lyfte det kallskurna. Ölen vi fick i glasen under rundturen, något slags frukt-berliner weisse, var även det rätt slätstruket.

Londons ledande Tiki bar-inredare!
Åter ute på gården fick vi höra lite anekdoter om området när de flyttade in. Bland annat om den swingerklubb som tidigare låg i företagets kontor. ”Det var ett tungt arbete att få ut tandläkarstolen”. Numera var det en blandning av designers, konstnärer och konsthantverkare i husen.


På frågan om de kände sig trygga i området fick vi svaret att det var mycket lugnare numera, men att en av servitriserna blivit nedslagen på väg hem en kväll i våras. När frågan ställdes om och förtydligades till att handla om de trodde att de fick stanna i lokalerna så var svaret att pizzeria-baren i det vita huset hade ett långtidskontrakt, men att de övriga nog skulle saneras/rivas inom några år. ”Det händer så mycket i Hackney Wick… Om man varit på semester i tre veckor så känner man knappt igen sig när man kommer tillbaka.”


Utöver de tre barer/lokaler som nämnts här hade Crate också en cocktailbar i en båt vid den uteservering som låg längs ån Lea vid det vita huset. Serveringstillståndet var villkorat så att de inte fick sälja sprit i samma lokaler som sin öl vilket lösts på detta vis.

Vi hade fått kuponger som gav rabatt på pizza och öl efter turen, men väl på plats (samma p-funk-samlingsskiva snurrande fortfarande) så valde vi i stället att titta in hos grannen. En granne som Crate-guiden uppenbarligen inte gillade att de hade flyttat in för något år sedan… Eftersom vi inte varit helt övertygade om Crate så gick vi dit.


Howling Hops Brewery and Tank Bar är en bryggpub. Deras USP var dels BBQ-röken på uteserveringen, dels att ölen serverades direkt från tank.

Klientelet var blandat, men hipsterinslagen var ändå slående: Mycket tatueringar, hårknutar, välvårdade skägg och jeansskjortor. Långbord och skränig rhythm'n'blues i högtalarna.


Tankarna, ja. Vi fick veta att det inte är lagringstankarna som tornade upp sig bakom baren utan kylda tankar som den färdiglagrade ölen pumpas in i från bryggeriets verkliga  lagringstankar bakom bardelen. Trots det ett väldigt snyggt och tydligt sätt att servera sin öl.


Här köpte jag ⅔ pint från deras serie Pale XX, en APA på 5,1 % humlad med Ekuanot. Jag var inte tidigare bekant med humlesorten, men jäklar vilken god öl det var: Fullproppad med exotisk fruktsallad, krispig beska och en maltighet som fanns där men inte stod i vägen.

Gruppens nu väl utvecklade vana att låta glasen gå runt för sniffning och sippning upptogs. Även de andras val visade sig vara bra eller mycket bra: Das Kölsch var visserligen överdrivet besk men det brukar de vara utanför Köln. Passion Fruit Gose var tydligt salt-syrlig med bra frukt och Hefeweissen hade sina fenoler där de skulle.Däremot var den DIPA på flaska som togs in rätt så trött. Det klagades och en av killarna i baren kom ut, provsmakade och diskuterade oväntat länge och intresserat hur den var och skulle vara.

Vi fick också svaret på frågan vad som hände med en öl som inte sålde tillräckligt fort för att tömma tanken i tid: Den tappades på flaska, en del av dem såldes sedan vidare. Vissa öl var så populära att en hel batch gick direkt i flaska. Speciellt gällde detta deras svarta IPA Black XX.

Nöjda, positivt överraskade och glada i hågen (men lite hungriga) gick vi tillbaka mot Overground och åkte in mot centralare delar av staden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar