2017-11-26

Novembermörker 2017Igår hölls Linköpings Hembryggareförenings årliga arrangemang med mörk öl, i år döpt till Novembermörker.

Jag var med och bedömde de öl som lämnats in i domartävlingen. Någonstans kring 25 öl i diverse klasser gicks igenom och betygsattes. Speciellt roligt var att det i år var fem utsocknes SHBF-domare av sex möjliga (jag var den sjätte). Det är riktigt bra att vi inte är samma gäng som dömer år från år – det blir snabbt så att man synkar ihop sig om man är samma folk hela tiden.

Det hela gick mycket smidigt och lagom snabbt. Och det kanske var 2-3 av de inlämnade ölen som var direkt felaktiga. Å andra sidan var det ingen som var sådär riktigt i världsklass heller. Nåja, nåja. Medaljerna delades mellan en 7A Dry Stout, en 8D Imperial Stout och en 11 I Trä- och fatlagrade öl. Bra bredd, fast jag är lite förvånad över att det inte var någon öl med tydliga toner av modern humle.

Själva träffen hade i år flyttats till föreningshuset Fontänen vilket visade sig vara ett lyckokast, alla 150 biljetter för besökare såldes i förköp. De kunde välja mellan ungefär 30 öl som erbjöds av utställarna, lite mer än hälften hälften i de svarta klasserna och något färre i övriga öl-klassen. Utmärkt var också att den mesta av ölen räckte under hela utställningstiden. Bra där!

En intressant observation var att det snackades väldigt mycket lageröl bland gäster och utställare, en trend på väg?

De som är intresserade av medaljlistor och bilder, kolla på LHBF-sidan.

Nästa novembermörker är redan schemalagd till 24 november 2018. Innan dess arrangerar föreningen bryggkurser, utbildning för öldomare och sommarölsträff.

Även jag vill passa på att tacka övriga domare, Johan som fixade vår markservice och lokal för domardelen, utställarna, gäster och alla de funktionärer som fick allt att bara flyta på (kul att se så många nya ansikten där!).

2 kommentarer:

  1. Visst är det så att lageröl är på väg in och "modern humle" på väg ut. Man kan iallafall hoppas...

    SvaraRadera
  2. Håller med. Men tror även engelskt öl är på uppfart igen efter ca 10-15 års frånavo på bolaget.

    SvaraRadera