2017-11-13

Åbro Skrapan Lager

Bild: Åbro.
2017 års vinnare av svenska mästerskapen i hembrygd öl blev en dortmunder export lager, vinnaren av klass 1 J. Övriga klassiska i kategori Mild/karaktärsfull Lager.

Åbro är även i år huvudsponsor, så vinnaren Michael Mackiewicz fick brygga 30 000 liter av ölen som släpptes på krog och Systembolag. Mer om vinnaren och projektet kan man läsa här.

Skrapan Lager heter den och ligger på 6,2 %.

Färgen är gul med en aning guld, vätskan är helt klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker sakta ner lämnandes lite rester på glaset.

Doften är ren och maltigt söt. Pilsnermalt och blommig humle. En aning smör passerar i bakgrunden. 

Smaken är samtidigt söt och frisk. Ren medelstor beska, lite blommor och örter. Vitt bröd och en nypa deg. Sötman är rätt kraftig, men blir inte kladdigt tung. Medelstor till stor kropp. Eftersmaken är mjuk med lite sulfat-ig beska och blommig humle i sötman. Avslutningen är maltigt elegant.

Kolsyran är medelstark, de många friska bubblorna är långlivade. Vätskan är mjuk och lite kladdig.

En trevlig och mycket ren Dortmunder Export. Jag köpte hem några flaskor och har provat den till kraftigare husmanskost som pepparrotkött och stekt falukorv och där passar den utmärkt. Till mat med chilhetta blir den däremot metalliskt vass i beskan.

Betyg: 3,97. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 20 november 2017 (lagerstatus). Pris: 24:90 för 330 ml. Bäst före: 05SEP2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar