2017-11-24

Fuller's Past Masters 1905 Old London Ale

Bild: Fuller's.
Det här drog ut på tiden… Jag hade förberett allt för att recensera denna öl (till och med fixat ramverket till detta inlägg) redan i mitten av september, några dagar efter att den släpptes. Men… så… näääe. Jag kände inte för att dricka den där just den kvällen.

Past Masters 1905 Old London Ale från Fuller's är trots namnet en burton ale på 7,9 %. Det är den sjunde ölen där Fuller's går tillbaka i sina bryggloggar och gör en tolkning av den historiska ölen. Det är faktiskt lite kul att samtliga kommit till Systembolaget.

Färgen är djupt brun, vätskan klar. Det två finger tjocka skummet är beige och kompakt, och det sjunker sakta ner utan att lämna några rester på glaset.

Den kraftiga doften är söt med lite starkvin. Torkade fikon, äpplen och en hel del knäck.

Smaken är även den kraftig med en elegant avrundad sötma. Passerande ren alkohol och torkad mogen frukt. Passerande lite parfymerade toner och en aning mjölkchoklad. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande örtig beska, lite hö och en antydan till russin. Fikon och torkade aprikoser, lite bourbon och brandy. Det långa slutet är maltigt med knäck och röda bär.

Kolsyran är medelstark; de många medelstora bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är oväntat lätt för styrkan.

Jag har inte så jättestor erfarenhet av burton ale, men det här var en riktigt god och djup öl. Kommer troligen att utveckla sig väl med något års lagring (om jag nu haft några flaskor kvar). Provade först en av de här till något slags husmanskost typ kött-sås-potatis, men ölen tog då över allt. Funkar nog bättre till kraftigare ostar.

Betyg: 4.23. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 8 september 2017 (slutsåld). Pris: 39:90 för 500 ml. Bäst före: End 2020. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar