2017-11-20

Bok: Beer Brewing & Bastards


2014 kom Jonas Darnell ut med boken Bitter & Kränkt: Herman Hednings stora seriebok om öl som på 82 sidor blandade en ganska kortfattad ölbok med ölrelaterade Herman Hedning-serier och presentationer av svenska bryggerier i marginalerna.

Efter ytterligare serier, ölbryggning (tillsammans med Strömsholms Brygghus) och ölmässor insåg Darnell att han då inte hade kunnat så mycket om öl. Med denna insikt har han nu skapat en ny större och bättre bok tillsammans med den rutinerade ölförfattaren Peter M Eronsson.

Resultatet: Beer, Brewing & Bastards – Herman Hednings brutalkompletta seriebok om öl. En rejäl bok på 304 sidor mellan hårda pärmar utgivet av Grenadine.


Här är det åter ölinnehåll som växlas med serier innehållande den vanliga mängden överdrifter, övervikt, övermod och underintelligens i form av Herman Hedning. Jag tror inte att något – eller mycket lite – är nytecknat för boken. En del av serierna är faktiskt repriser från det tidigare ölalbumet.


Upplägget på Eronsons textdel är en traditionell nybörjar-ölbok: Först en genomgång av bryggprocessen och råvarorna, därefter en genomgång av öl efter dess ursprungsländer.Ja, förutom serierna är det traditionellt och beprövat. Jag har inte hittat några direkta faktafel, däremot en del konstiga upprepningar och konstiga stycken – det är som om han utgått från en annan textmassa och pressat in och lagt ut den i den här boken. Det blir inget flyt i läsandet, och jag känner ingen… läsglädje.

Med de reservationerna tror jag trots allt att den här boken kan vara en lämplig bok för den som fortfarande inte riktigt kommit igång med sina ölkunskaper. Om det nu finns sådana efter att marknaden närmast bombarderats med de här böckerna under de senaste 10 åren?

Nå, man får med en massa underhållande serier med den här, det kan inte riktigt de andra skryta med.

Bokpriser kan hittas här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar