2016-04-28

Ørbæk Fynsk Forår - igen

Nä, nu tänker jag inte längre vänta in våren. Så trots att det är 4°, gråmulet och regn så blir det en ”våröl”: Fynsk Forår från danska Ørbæk Bryggeri, ett slags witbier på 4,8 % med fläderblommor.

Jag recenserade denna redan hösten 2007, då tyckte jag att det var ganska så engelsk, lite jordig med fruktiga toner och en lätt syrlighet. Betyget blev då 3,35. Dags att göra en ny recension. Om inte annat för att det här var den enda flaska vi fick med oss från Danmarksresan i påskas…

Färgen är gul (5 EBC), vätskan är något grumlig. Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt; det sjunker ner och lämnar en del rester på glaset.

Doften är något jordig med lite örter och kryddor. Lite fläderblommor och gröna druvor.

Smaken är läsk-söt med passerande beska och växande fruktig smak av fläderblomssaft. Lemonad och juice av gröna druvor. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är mindre söt med något jordiga toner samt lite järn och mineraler. Lätt blommig beska. Den korta avslutningen är söt med toner av inlagda päron och kiwi.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Nå, den är fortfarande mer engelsk än belgisk i grunden. Jag gillade den balanserade flädersmaken, men tror att jag skulle gillat den än mer om den varit mindre söt.

Betyg: 3,23. Tillgänglighet: Köpt i Danmark (Føtex Food Vesterbrogade). Pris: 19:95 DKK för 500 ml. Bäst före: 240217.

1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson29 april 2016 kl. 08:02

    Denna öl har jag smakat. Jag brukar köpa den när jag är i Helsingör. Uppfriskande och god vår/sommaröl.

    SvaraRadera