2016-04-05

Nómada Royal Porter

Jag sorterar mina bilder på ölflaskor i olika kataloger:
  • Färdigpublicerade
  • Väntar på godkännande från Beer Advocate 
  • Gamla oanvända
  • Refuserade 
  • Opublicerade
Den öl som jag ska recensera idag har den bild som väntat längst i den sistnämnda katalogen, nästan exakt ett år: Royal Porter, en amerikansk porter på 10 % från det spanska fantombryggeriet Nómada Brewing Company. Det är också den första ölen i deras lyxölsserie Royal Series.

Färgen är mörkt, mörkt brun (90 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är kompakt och brunt och det sjunker sakta ner lämnandes lite fina rester på glaset.

Doften är mycket söt, jag hittar toner av melass, choklad/kakao, alkohol, russin, smörkola och torkade röda frukter/bär. Den är rik och mjuk med bara en aning beska.

Smaken startar oväntat beskt och torrt. Inga tydliga toner av alkohol, däremot finns en hel del melass, sötlakrits och mörk choklad. Smörkola och rågbröd, Madeira och mogna plommon. Medelstor kropp. Eftersmaken har en växande chokladig sötma, gröna plantor och kvistar. Viss ren alkohol. Avslutningen är besk och något sträv med lakrits och chokladkaka.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är lätt och något mjuk.

En oväntat torr stark porter med en rätt så lätt kropp. Den har nog mått bra av ett års väntan, men frågan är om den kommer att bli så mycket bättre än så här?

Betyg: 3,61. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 10 april 2015 (slutsåld). Pris: 39:90 för 330 ml. Bäst före: 02 16 (batch L89).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar