2016-04-07

Dugges Idjit! 2010

Två år efter att Mikael Dugge Engström öppnat sitt bryggeri Dugges i  Mölndal funderade han över hur stark öl som det över huvud taget gick att brygga i deras pilotanläggning. Det fanns bara ett sätt att få svar på frågan, och resultatet blev en dumdristig öl som döptes till Idjit!, en imperial stout på då vansinniga 16,5 %. Den provade jag aldrig, men litar på den ödmjuke bryggaren när han beskrev den som ”riktigt jätteäcklig”.

En mer balanserad variant kom något senare, denna Idjit! höll måttligare 9,5 %. Det blev en återkommande brygd, som dessutom kommit i några olika varianter genom åren. Men dagens fynd från skafferiet är den vanliga Idjit! av årgång 2010.

Färgen är mycket mörkt brun (80 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är beige och kompakt, men det försvinner iväg till ett tunt lock rätt så fort.

Knäck och kaffekarameller dominerar den stora doften. Choklad, rågbröd och melass. Lite nymålad färg och lösningsmedel i bakgrunden.

Den i början intensiva smaken är söt med toner av mörk choklad/kakao, het alkohol, kryddor (muskotnöt, kanel, kryddnejlika, svartpeppar) och mogna plommon/katrinplommon. Viss beska, toner av oljefärg i bakgrunden. Medel till stor kropp. Tydliga toner av pumpernickel i eftersmaken liksom lagrad ost och en del ren alkohol. Det relativt korta slutet smakar mörkt rågbröd och en aning sötlakrits.

Kolsyran är medelstor (ölen blir avslagen rätt snabbt), de många mycket små bubblorna är friska. Vätskan är tjock och aningen kladdig.

Jag har smakat denna öl av denna årgång några gånger genom åren, och i början var den spretig, spritig och närmast aggressiv i smakerna. Nu, vid fem års ålder, är den definitivt lugnare men den är långt ifrån så mogen och mjuk som jag hade hoppats på.

När jag hällde ut den sista slatten från den lilla flaskan så kom det stora geléklumpar som suttit på flaskans botten - gissar att det är något slags sockerfällning? Jag har inte sett det förut.

Betyg: 3,17. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter november 2010 (slutsåld). Pris: 39:00 för 250 ml. Bäst före: jun 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar